Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Fire wreck a car 07 je za námi

Druhý ročník prestižní soutěže ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných automobilů a následnou likvidací požárů je úspěšně za námi, celá akce proběhla na jedničku a v příštích letech se na vás budeme opět těšit.

Cílem této akce bylo prověřit vědomosti dobrovolných jednotek hasičů. Jednalo se již o druhý ročník této neobvyklé a možná i jediné akce pro dobrovolné hasiče v České republice.

Přípravy akce Fire wreck a car probíhaly několik měsíců dopředu a nebylo zrovna jednoduché tuto akci upořádat, proto klobouk dolů před hlavním pořadatelem Zbyňkem Pochmanem (VJ SDHO Lužná), který měl celou akci na starost.

Bylo pozváno celkem 12 družstev, především z rakovnického okresu, to však nebylo podmínkou, i letos se zúčastnil 154. záchranný prapor CO Rakovník či premiérově JSDHO Hřebeč z okresu Kladno nebo JSDHO Zličín se svou novou Scanií, byla pozvána i JSDHO Cvikov s CASkou Renault Midlum (okres Česká Lípa), ta se však telefonicky omluvila ohledně stálé služby v obci a věříme, že příště se určitě jednotka zúčastní.

Letos padly zajímavější změny v celém průběhu zásahu, při vyproštění již nebyl vůz na všech čtyřech kolech, ale obrácen většinou na pravý bok. Pořadatel akce si také vymyslel chuťovku při hašení vraku, vůz byl převrácen na střechu.

Po příjezdu družstva 1+3 s libovolnou CAS na místo události následoval průzkum, kdy VD ohledal vraky, po nalezení osoby v jednom z vraků následovalo vytyčení místa nehody výstražnými kužely a správném postavení CAS před dopravní nehodou, natažení všech tří proudů /na sucho/ a to (voda, pěna a prášek). Jeden z členů družstva vyřízl čelní sklo a vnikl po stabilizaci vozidla (vozidlo stabilizováno a zajištěno dvěma nastavovacími žebříky, stahovacími kurty a klíny – přejezdovými můstky) ke zraněné osobě, které poskytl předlékařskou pomoc (nasazení krčního límce, kontrola tepu a neustálá komunikace mezi zraněnou osobou a zasahujícím hasičem), odpojil akumulátor a vyndal klíče ze zapalování, zbytek hasičů pomocí VRVN vyřízl otvor střechy – tudy byla zraněná osoba vyndána a transportována pomocí nosítek na bezpečné místo (záleželo na každé jednotce, kudy transportuje zraněnou osobu z havarovaného vozidla, ať už střechou či předním nebo zadním oknem předá záchranné službě, té poskytl zasahující hasič veškeré informace o zraněné osobě po dobu své přítomnosti v havarovaném vozidle.

Druhým úkolem bylo hašení vraku, lokalizace a následná likvidace požáru automobilu, kdy se vozidlo nacházelo po dopravní nehodě na střeše. Po příjezdu na místo provedl VD průzkum, zda se ve vozidle nenachází osoba, poté záleželo na veliteli, kolik C proudů použije zasahující jednotka. Po likvidaci požáru bylo místo požáru předáno VZ.

Zúčastněné jednotky:

JSDHO Nové Strašecí, JSDHO Lány, JSDHO Lužná A, JSDHO Slabce, JSDHO Rynholec, JSDHO Lužná B, JSDHO Zličín, JSDHO Hřebeč, JSDHO Lužná C,154. záchranný prapor CO Rakovník

Všechny zúčastněné jednotky byly výborné a bylo by nespravedlivé hodnotit vše podle bodů, nikdy nevíte, kdy se vaše jednotka dobrovolných hasičů může vyskytnout u podobné dopravní nehody, proto bylo třeba některé nedostatky prokázat v praxi.

Budeme rádi, když projevíte své pozitivní i negativní názory, aby akce Fire wreck a car byla v příštích letech co nejdokonalejší, pokud máte připomínky, názory pište na níže uvedené emaily.

Určitě uvažujeme o dalším ročníku, pokud by někdo z Vás měl zájem, nechť se ozve na email hasici.luzna@email.cz nebo lukas.vejvar@pozary.cz příští rok Vás budeme včas informovat.

FOTOGRAFIE: Lukáš Vejvar, Jaroslav Jartim a Kamila Drábková

-wej-
Sdílet