Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Devět osob museli záchranáři ošetřit při požáru domu v Opavě, jednu ženu transportoval do nemocnice vrtulník

Sedm jednotek hasičů zasahovalo v neděli 30. března 2014 pozdě večer v Opavě v Mostní ulici u požáru dvoupodlažního bytového domu s půdou. Hasiči evakuovali tři desítky osob, část z nich odvezli vlastním autobusem do evakuačního centra.

Operační středisko hasičů bylo informováno o požáru v přízemí bytového domu v neděli krátce před půl desátou večer. Na místo vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic v Opavě a Ostravě-Zábřehu, včetně evakuačního autobusu, s nimi čtyři dobrovolné jednotky hasičů z opavských částí (Kateřinky, Kylešovice, Komárov a Podvihov) a pátá z nedalekých Kravař.

Hořelo, zatím z dosud nezjištěných příčin, v jednom pokoji v přízemí domu, zplodiny se rozšířily i do chodby. Hasiči dostali oheň pod kontrolu za půl hodiny, další hodinu jim zabralo dohašování. Evakuovali celkem 30 osob (policie ČR další dvě osoby), z toho 24 osob okny po nastavovacích hasičských žebřících, zbytek byl „vytažen“ hasiči z oken v přízemí.

Na místo byly po zjištění počtu postižených osob postupně vyslány posádky z Opavy a Dolního Benešova, celkem tři zdravotnické a jedna lékařská rendez-vous. Kromě pozemních sil se na zásahu podílela i posádka letecké záchranné služby.

Záchranáři ošetřovali celkem devět pacientů:

Sedm dětí ve věkovém rozpětí od jednoho do deseti let jevilo známky lehké až středně těžké intoxikace zplodinami hoření. Všechny byly při vědomí a mimo přímé ohrožení života. Po prvotním vyšetření a ošetření na místě zásahu je posádky ZZS transportovaly do opavské Slezské nemocnice, kde je předaly do péče dětského oddělení.

Středně těžce byl postižen osmačtyřicetiletý muž, rovněž nadýchaný zplodinami z požáru. Poté, co mu poskytli první odbornou pomoc, jej záchranáři přepravili na interní ambulanci SN Opava.

Padesátiletá žena byla z domu postiženého požárem vynesena s poruchou vědomí. Zasahující lékař zjistil, že je těžce intoxikována zplodinami hoření a její život je ohrožen. Pozemní posádky ZZS pacientce poskytli přednemocniční neodkladnou péči a následně ji přepravili na heliport záchranné služby, kde si ji do péče převzali letečtí záchranáři. Vrtulníkem pak byla transportována do Ostravy a předána v Městské nemocnici, kde je k dispozici pracoviště hyperbarické komory.

Zásah zdravotnické záchranné služby skončil předáním poslední pacientky ve zdravotnickém zařízení, a to patnáct minut po třiadvacáté hodině.

Třináct evakuovaných osob využilo služeb velkého hasičského evakuačního autobusu z Ostravy-Zábřehu a bylo převezeno do krizového centra Českého červeného kříže v Krnovské ulici v Opavě. Hasiči také vynesli z ohrožené budovy dvě tlakové lahve na plyn – 10 kg a 2 kg.

Předběžná škoda byla odhadnuta na půl milionu korun.

Foto: Peter Soós
Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

PhDr. Lukáš Humpl
tiskový mluvčí
ZZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet