Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Šest mrtvých hasičů při lesním požáru v Chorvatsku

Při hašení velkého lesního požáru, který se rozhořel během noci ze středy na čtvrtek na chorvatském ostrově Kornat, zahynulo šest hasičů a dalších 11 jich bylo těžce popáleno. Jednalo se o profesionální i dobrovolné hasiče.

Požár, který zachvátil velkou část kornatského národního parku včetně několika domů, byl uhašen včera ráno za přispění armády. Při hasebních pracích bohužel zahynulo šest hasičů, mezi nimi i několik dobrovolných, které oheň obklíčil a nedal jim žádnou šanci dostat se z jeho sevření. Všichni uhořeli.

Dalších 11 hasičů se podařilo zachránit a v současné době bojují o život v záhřebské nemocnici. Stav nejméně pěti z nich je kritický, neboť jsou popáleni na 80 – 95% těla.

Na místo požáru se dostavil i chorvatský ministerský předseda Ivo Sander, který slíbil neprodlené vyšetření příčiny této tragedie, o níž říká, že je dosavadní největší v řadách chorvatských hasičů. V rámci vyšetřování bylo již zatčeno několik osob podezřelých ze žhářství.

Smrt hasičů na ostrově Kornat přišla pouhý den po jiné tragedii. Při požáru lesa na turisty vyhledávaném ostrově Hvar zahynul ve středu na otravu kysličníkem uhelnatým při zásahu jeden z velitelů tamních hasičů.

Chorvatská vláda prohlásila pondělí 3. září za den národního smutku, vedení oblasti Sibenik, kam ostrov Kornat správně spadá, vyhlásilo sedmidenní smutek za zemřelé hasiče.

V zemi od měsíce června shořelo více jak 13 000 hektarů lesního porostu a křovin. Příčina se přičítá velmi teplému počasí a žhářům. Zatím je z toho činu podezříváno a zadrženo zhruba 30 osob.

Sdílet