Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vyproštění zasypané osoby z vagonu pro přepravu sypkých hmot komplikovaly zlomené nohy figuranta

Dne 31.3. po deváté hodině dopolední provedli profesionální hasiči ze stanice Kroměříž plánované taktické cvičení v areálu Sladovny SOUFFLET závod Kroměříž. Námětem cvičení byla záchrana zraněné osoby z vagonu pro přepravu sypkých hmot.

Cílem připraveného výcviku bylo procvičit postupy požárního družstva a lezecké skupiny při záchraně zraněné osoby za ztížených podmínek přístupu a při současném nebezpečí dalšího zasypání jak zraněného, tak i zasahujících. K záchraně a vyproštění osoby měly být použity dostupné transportní prostředky a technické vybavení pro práci ve výškách.

Po provedení průzkumu místa události bylo provedeno jeho zajištění a vytýčení bezpečné zóny pro zásah. Dále museli hasiči zajistit vagon proti samovolnému pohybu a vyloučit další násyp ječmene ze zásobníku, který by mohl ohrozit zasahující. Současně bylo nutné provést také stabilizaci zraněného a poskytnout mu předlékařskou pomoc. Po zvládnutí těchto úkolů bylo provedeno samotné vyproštění osoby a jeho transport z místa nehody.

Závěrem chceme poděkovat vedení a zaměstnancům společnosti Sladovny SOUFFLET závod Kroměříž za možnost realizace taktického cvičení .

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet