Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Šest jednotek hasičů zabránilo rozšíření plamenů na celý výrobní a skladovací objekt ve Valašském Meziříčí

Dnes v 05:52 hodin byl vyhlášen požární poplach celkem šesti jednotkám požární ochrany. Šest cisteren, požární žebřík a dvě dopravní vozidla vyslal operační důstojník krajských hasičů na místo hlášeného požáru obvodové stěny a střechy objektu výroby a skladování papíru v areálu bývalého agrodružstva na ulici Kouty ve Valašském Meziříčí.

Jako první dorazili na místo profesionální hasiči stanice Valašské Meziříčí, které následovaly jednotky HZSP DEZA a.s.a obcí Poličná, Jablůnka, Zašová a Hrachovec.

Provedeným průzkumem bylo zjištěno, že došlo k požáru vnitřní izolace obvodové stěny objektu výroby a skladování papíru o půdorysu asi 120 × 50 metrů. Stěna byla zasažena v délce asi 20 metrů. Požár se dále šířil jak samotnou stěnou, tak i na izolaci střešní konstrukce. Ještě před příjezdem první jednotky se o hasební zásah pokoušeli sami zaměstnanci a to za použití ručních hasicích přístrojů. Vzhledem k nepřístupnosti prostoru hoření se jim nepodařilo rozvoji požáru zabránit.

Současně s rozebíráním pláště stěn zahájili hasiči likvidaci ložisek hoření. K jejich lepší lokalizaci využili i termokameru. Asi do dvaceti minut dostali požár pod svou kontrolu a za další necelou půl hodinu ho zcela zlikvidovali.

Na místě události začal pracovat také vyšetřovatel požárů z Valašskému Meziříčí. Podle jeho vyjádření stála za vznikem požáru, který podle předběžných informací způsobil škodu ve výši asi 400.000,– Kč, technická závada na technologii odsávání u sušičky papíru. Hasičům se podařilo zachránit další majetek ve výši asi 20 000.000,– Kč.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet