Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v České Lípě otevírali auto se zamčenou holčičkou

Dne 31.3. byli českolipští profesionální hasiči přivoláni v České Lípě k otevření auta Škoda Fabia, uvnitř kterého se nacházela ani ne roční holčička. Hasičům pomohlo lehce pootevřené okénko na místě řidiče, které se podařilo natolik stáhnout, že šla skrz protáhnout ruka.

Otevření dveří pomocí kliky bylo neúspěšné, a tak se hasiči pokusili dosáhnout na kličku od okénka, což se podařilo. Provedli tak celé stažení okénka a následné vyproštění dítěte. Poté ještě provedli otevření zadních dveří zevnitř a pomohli s vyndáním kočárku. Aby hasiči dítě nevystrašili, odložili ze své výstroje přilby. Po vyproštění holčičce darovali plyšovou hračku dráčka Záchranáčka.

Hasiči vyjíždějí k těmto typům zásahů v případě, že je dítě v ohrožení života (potřebuje například podat životně důležité léky či hrozí jeho přehřátí). Pokud tak po zavolání na tísňovou linku 112 budete požadovat okamžitou pomoc hasičů, musíte počítat s tím, že hasiči mohou vůz mechanicky poškodit třeba tak, že rozbijí okénko nebo ho přímo odříznou. Pokud pomoc není urgentní, operátorky linky 112 mají ve svých kontaktech i zámečnické firmy, na které mohou odkázat. Zavolat lze i do autorizovaného servisu vašeho vozidla nebo asistenční službu motoristů prostřednictvím tzv. „žlutých andělů".

Foto: stanice Česká Lípa

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet