Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mladíci v hořící octavii měli štěstí

Dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje z Orlové a Karviné zasahovaly v sobotu 1. 9. 2007 ráno v Petřvaldu na Karvinsku u dopravní nehody Škody Octavie, která se po nárazu do kovového sloupu elektrického vedení ihned vzňala.


Dva devatenáctiletí mladíci, kteří skončili s těžkými zraněními, měli štěstí hned dvakrát – auto se strefilo do festovního sloupu středem čelní části, takže oba cestující zachránil před horšími zdravotními následky motor, druhým štěstím byl pro ně dosud neznámý záchrance, který bezprostředně po nárazu oba mladíky z auta vytáhl a zachránil jim tím zřejmě život. Požáry aut totiž bývají velmi rychlé a intenzivní.

Na místo po oznámení svědkem na linku tísňového volání v sobotu ráno po sedmé hodině ihned vyrazili profesionální hasiči z Orlové a Karviné. Požár octavie v Ostravské ulici hasili nejprve vysokotlakým vodním proudem, potom kvůli intenzivnímu hoření benzínu použili pěnu. Po zadokumentování nehody Policí ČR uklidili vozovku.

Spolujezdec z vozu odletěl s těžkými zraněními vrtulníkem Letecké záchranné služby Ostrava do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě, kde byl ještě stejný den operován, řidič byl odvezen do stejné nemocnice sanitkou. Škoda na autě je odhadována na půl milionu korun.

Příčinu nehody zkoumá Policie ČR. Můžeme jen usuzovat, že mladíci jeli příliš rychle a nezareagovali na mokro na silnici po mírnějším dešti. Vyšetřovatel HZS Moravskoslezského kraje se v sobotu na místě pokoušel vypátrat, kdo oba mladé muže z auta vytáhl, ale jméno zachránce zůstalo utajené.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-kaw-
Sdílet