Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Obří jeřáb se na Ústeckoorlicku převrátil na bok, hasiči zachytávali unikající hydraulický olej

Jeden z největších jeřábů v České republice (váha 100 tun, nosnost 500 tun) dnes těsně před polednem skončil v úseku silnice z Ústí nad Orlicí do Kerhartic v příkopu. Hasiči ze stanice Ústí nad Orlicí zachytávali do barelů unikající hydraulický olej. Pod jeřábem byl během zásahu zjištěn další únik oleje.

Pod vozidlo nebylo možné se dostat, protože je velmi nestabilní a hrozil by další propad. O události byli informováni pracovníci životního prostředí. Stotunový kolos si s největší pravděpodobností převrátí zpět na kola firma vlastnící jeřáb. Při kolizi nebyl nikdo zraněn.

Během prověřování havárie, především výslechem řidiče jeřábu, jsme získali informaci, že při couvání ze staveniště od železničního koridoru do městské části Ústí nad Orlicí zvané Kerhartice měl na komunikaci II. třídy č. 315 zastavit, aby se vyhnul protijedoucímu řidiči nákladního vozidla. Po zastavení, levá část stroje náhle klesla.

Muž z kabiny vystoupil, aby následně zjistil, že se utrhla část krajnice. Než stačil učinit jakákoliv opatření, tak došlo k odtržení části silnice a sesunutí jeřábu mino vozovku. Bezprostředně poté se stroj převrátil na levý bok a při tomto manévru vyvrátil dva vzrostlé stromy.

Při havárii nebyl naštěstí nikdo zraněn. Dechová zkouška na alkohol byla u řidiče negativní. Míra zavinění je předmětem dalšího prověřování. V tuto chvíli bychom uvítali svědectví řidiče nákladního vozidla pravděpodobně značky Avia, případně dalších svědků, kteří havárii viděli, aby se nám ozvali na linku 158 nebo na telefonní číslo 974 580 251, jelikož okolnosti kolize jsou nejasné.

Lenka Vilímková, Policie ČR


2. dubna 2014

Po více jak 20 hodinách, od okamžiku kdy se v Kerharticích u Ústí nad Orlicí s autojeřábem Demag AC-500 utrhla krajnice, se dnes ve středu 2. dubna v 10:05 hodin podařilo dvojici jeřábů tento 100 tunový kolos vyprostit. Komunikace je nadále neprůjezdná a pracuje se na odklízení techniky a úpravách vozovky a terénu.

Foto: www.ustinadorlici.cz & HZS PAK
Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet