Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

První týmy se sjíždějí do Ostravy na ME v požárním sportu.

Hasičské týmy z Ruska a Íránu přicestovaly v pátek 31. 8. 2007 a v neděli 2. 9. 2007 do Ostravy na III. otevřené Mistrovství Evropy v požárním sportu



, které se koná ve středu a čtvrtek 5. a 6. září 2007 na městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích a ve sportovním areálu hasičské stanice v Ostravě-Porubě. Vstup do obou areálů je po oba dny i během tréninků zdarma.

V noci na pondělí přijede tým z Kazachstánu, v pondělí ráno Bulhaři a pak postupně všech patnáct týmů, které se dvoudenního prestižního klání zúčastní. „Otevřenost“ evropského šampionátu znamená to, že se ho mohou zúčastnit i týmy neevropské, kde má požární sport dlouholetou tradici.

V pondělí 3. 9. 2007 odpoledne už musí všechny týmy přijít na ředitelství a centrální stanici Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v Ostravě-Zábřehu pro podrobnější informace o průběhu šampionátu, ubytování a stravování, třeba i pro mapu Ostravy a okolí s nabídkami kultury a zábavy a upomínkové předměty. Řada hasičů ze zahraničí zná Ostravu už z roku 2005, kdy se zde konalo předchozí, tedy II. otevřené ME v požárním sportu.

Družstva budou ubytována především na vysokoškolských kolejích v Ostravě-Porubě. Česká republika vyslala na letošní ME dva týmy – první je složen z profesionálních hasičů a je v něm i mistr ČR v požárním sportu Karel Ryl, sloužící na porubské stanici. Druhý tým je poskládán z nejlepších dobrovolných hasičů.

Úterý 4. 9. 2007 je ve znamení tréninků. V hasičském areálu v Ostravě-Porubě si borci vyzkoušejí postupně podle harmonogramu výstupy do 4. podlaží cvičné věže pomocí hákových žebříků, na vítkovickém stadionu budou trénovat běh na sto metrů s překážkami, zajímavou štafetu 4 × 100 metrů s překážkami i královskou disciplínu – požární útok s vodou. Organizátoři z HZS Moravskoslezského kraje jen doufají, že se nepotvrdí nepříznivé předpovědi počasí s nízkými denními teplotami (kolem 15 stupňů Celsia) a občasnými přeháňkami.

Slavnostní zahájení ME se uskuteční ve středu 5. 9. 2007 v 9:00 hodin na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích, kde se také bude zápolit ve třech ze čtyř disciplín požárního sportu. Pouze ve výstupu na věž se budou borci poměřovat ve sportovním areálu hasičské stanice v Ostravě-Porubě, a to ve středu odpoledne.

Nejlepší týmy budou dekorovány ve čtvrtek 6. 9. 2007 v 16:30 hodin na ostravském Masarykově náměstí. Vyhlášení výsledků bude předcházet na náměstí dvouhodinový kulturní program s ukázkami činnosti a techniky složek Integrovaného záchranného systému. Vedle hasičů se zde představí Policie ČR, Městská policie Ostrava a Zdravotnická záchranná služba.

Podrobnější informace jsou v češtině, ruštině a angličtině na www.ostrava2007.cz
, včetně výsledků z ME v Ostravě v roce 2005 a z obdobných soutěží v Evropě i světě a podrobného rozpisu III. otevřeného ME v požárním sportu. Před dvěma lety český tým v silné konkurenci zvítězil v celkovém hodnocení družstev (před druhým Ruskem a třetím Estonskem).

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-kaw-
Sdílet