Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Osm jednotek ze dvou krajů zasahovalo u požáru skladovací haly v obci Libuň na Jičínsku

Sedm jednotek hasičů z Královéhradeckého a Libereckého kraje zasahovalo ve středu 2. dubna 2014 odpoledne při požáru skladovací haly v obci Libuň na Jičínsku. Požár byl na operační středisko hasičů Královéhradeckého kraje ohlášen devět minut po 15. hodině.

Na místo vyjeli profesionální hasiči z Jičína, dále dobrovolní hasiči z Újezdu pod Troskami, Valdic, Železnice, Libuně a Jičína. Na pomoc byli přivoláni také dobrovolní hasiči ze sousedního Libereckého kraje z Lomnice nad Popelkou a Rovenska pod Troskami. Požár zasáhl zhruba čtvrtinu sena uskladněného v hale ze železobetonové konstrukce.

Střechu osmimetrového objektu tvořily hliníkové šablony. Žár byl natolik silný, že došlo k pnutí obvodových zdí a jejich popraskání. Uvnitř haly kromě uskladněného sena shořel také mostový jeřáb. Hasiči pomocí techniky zemědělského družstva vyvezli zasažené seno z haly, kde ho rozhrnuli a dohasili ohniska požáru. Současně se soustředili na ochlazování samotného objektu.

Hasiči dostali požár pod kontrolu v 17:23 hodin. Na místo musel být povolán statik, který zkontroloval stabilitu poškozené haly. Dohašování požáru pokračovalo až do půl druhé v noci. Do dnešního rána na místě zůstala místní jednotka dobrovolných hasičů, která prováděla dohled nad požářištěm. Požár kromě jeřábu a sena zničil část střechy a elektroinstalaci. Došlo také k poškození obvodové konstrukce haly.

Hmotná škoda byla předběžně odhadnuta na 750 tisíc korun, uchráněné hodnoty činí 1,2 miliony korun. Příčinou vzniku požáru bylo vznícení sena, které při nakládání speciální technikou spadlo na žhavý výfuk stroje. Přesto, že se řidič pokoušel požár hasit pomocí ručních hasicích přístrojů, tak se plameny rozšířily na část uskladněného sena. Řidiči se podařilo odvézt nakladač ze skladu, čímž zabránil ještě větším škodám na majetku.

Při požáru nebyl nikdo zraněn.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet