Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Policie dopadla žháře

Přes rok trvalo kriminalistům, než chytli žháře z českobudějovické policejní služebny.Foto:iDnes

Dva muže z Prahy zadrželi detektivové z útvaru pro odhalování organitovaného zločinu. Podezírají je z útoku na budovu úřadu vyšetřování. Za obecné ohrožení jim hrozí až patnáct let vězení.

Pachatelé jsou podezřelí, že se v noci na 18. ledna 2002 tajně dostali do střeženého areálu jihočeské policejní správy na okraji Českých Budějovic a v několika kancelářích založili požár pomocí časovaných roznětek.

Oheň zničil několik místností včetně vybavení, spisů a počítačů i s disketami.

Loňský požár způsobil mezi jihočeskými policisty zděšení. Od prvních okamžiků sestavili speciální vyšetřovací tým. Případem se zabývala i inspekce ministra vnitra, která zkoumala, zda vyšetřovací spisy byly dobře zabezpečené.

Detektivové se přitom soustředili na pachatele trestných činů, kteří museli objekt dobře znát.

Žháři se dostali do budovy, kde jsou vyšetřovny nejzávažnějších deliktů, přes sklepní okénko. Nerušeně prošli do prvního patra, které nebylo chráněné poplašným systémem a nastražili roznětky požáru ve čtyřech kancelářích.

Nepozorovaně zase z objektu zmizeli. Požár zažehlo zařízení k ránu, kdy byl ještě objekt prázný. Vše se obešlo bez zranění. Státní zástupce Liška upřesnil, že vysoké tresty hrozí pachatelům za škodu velkého rozsahu, kterou způsobili.

V budově začalo hořet před pátou hodinou ranní. Kvůli hašení byla ulice dvě hodiny zcela uzavřena.

Zdroj : iDnes
Sdílet