Středa 15. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči SŽDC v České Třebové rozšířili svoji výbavu o defibrilátor, zachrání tak osoby se zástavou srdce

Hasiči Správy železniční dopravní cesty v České Třebové mají ve své výbavě od dubna letošního roku automatický externí defibrilátor (AED), kterým jsou schopni poskytnout kvalitnější odbornou pomoc v případech, kdy jsou na místě náhlé srdeční zástavy dříve než Zdravotnická záchranná služba.

AED je určen jako doplněk při resuscitaci, kdy je prováděna nepřímá srdeční masáž a umělé dýchání. Součástí přístroje jsou dvě elektrody, které se nalepí na hrudník zachraňovaného a přístroj sám vyhodnotí činnost srdečního rytmu.

Na základě automatického vyhodnocení je doporučeno nebo není doporučeno obsluze AED dodání výboje. Dodání defibrilačního výboje v indikovaných případech výrazně zvyšuje šanci na přežití. Přístroj také zachránci umožňuje pomocí speciálního senzoru okamžitou kontrolu kvality srdeční masáže.

V rámci Hasičské záchranné služby Správy železniční dopravní cesty je ve výbavě šest přístrojů značky ZOLL. Hasiči si v průběhu seznámení vyzkoušeli jak vlastní ovládání, tak i dodání výboje na cvičné figuríně.

Defibrilátory se čím dál častěji stávají součástí výbavy hasičů, Policie ČR, Městské Policie a ostatních složek IZS.

Dostupnost těchto přístrojů ve veřejných prostorách se stále zvyšuje jejich umístění je označeno mezinárodním symbolem – samolepkou.

Michal Janza
Sdílet