Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po polovině šampionátu hasičů vede Rusko

Loňský mistr světa v požárním sportu Rusko vede po polovině evropského šampionátu v požárním sportu v Ostravě průběžnou tabulku týmů.

Po sečtení vždy šesti nejlepších časů z běhu na sto metrů s překážkami a výstupu do 4.podlaží cvičné věže má jen tři body za první (stovka) a druhé (věž) místo.

Druhé Bělorusko má zatím 4 body za třetí a první místo, zatím bronzová Ukrajina nasbírala 5 bodů za druhé a třetí místo. Čtvrtý je reprezentační tým ČR s osmi body (4. místo za stovku i věž).

5. Litva 13, 6. Lotyšsko 14, 7. Estonsko 16, 8. Polsko 17, 9. Kazachstán 17, 1O. Írán 18, 11. Bulharsko 20, 12. Slovensko 23 a 13. Německo 24 bodů (= součet umístění). Výběr českých dobrovolných hasičů, který závodí mimo soutěž, by se se 14 body dostal na 6. místo, druhý íránský tým na 13. místo.

Česká reprezentace bývá úspěšnější ve druhé části šampionátu, kde jsou na programu kolektivní disciplíny – štafeta a požární útok.

Vítězem výstupu na věž Rus Kalinin

Rus Alexey Kalinin se stal vítězem finále výstupu do čtvrtého podlaží cvičné věže pomocí hákového žebříku na ME v požárním sportu v Ostravě. Druhý skončil jeho týmový kolega Alexey Bezumov, bronz získal Aliaksandr Makarchuk z Běloruska. Startovali za hustého deště.

Základní kolo, kdy každý závodník vylezl věž dvakrát, se konalo ve středu odpoledne. Nejlepších osm se kvalifikovalo do večerního semifinále, Alexey Kalinin jako první. Do finále postupovali z obou semifinálových klání závodníci se čtyřmi nejlepšími časy.

První z českých reprezentantů – mistr ČR v požárním sportu Karel Ryl – obsadil k základním kole (=kvalifikaci) 13. místo jako první zástupce zemí mimo Rusko, Bělorusko a Ukrajinu. Mezi tyto tři země se ještě vklínil na 19. místo Jaroslav Hrdlička. Pak byl až 24. Litevec. Tři zmíněné velmoci neodradil ani hustý déšť a mokré hákové žebříky.

Výsledky finále výstupu do 4.podlaží cvičné věže pomocí hákového žebříku: 1. Alexey Kalinin (Rus.) 13,79 sek., 2. Alexey Bezumov (Rus.) 15,41, 3. Aliaksandr Makarchuk (Bělorus.) 15,87 s., 4. Aliaksandr Tsishkouski (Bělorus.) diskvalifikace.

Výsledky českých reprezentantů v základním kole/kvalifikaci: 13. Karel Ryl (ČR) 14,06, 19. Jaroslav Hrdlička (ČR) 14,42 s.

Vítězem stovky s překážkami Ukrajinec Belčenko

Ukrajinec Eugenij Belchenko se stal ve čtvrtek 6.9. dopoledne vítězem běhu na sto metrů s překážkami na ME v požárním sportu v Ostravě. Druhý skončil Sergey Akšencev z Ruska, třetí jeho týmový kolega Sergey Gurchenkov. Finále se běželo za hustého deště.

Základní kolo, kdy každý závodník běžel dvakrát, se konalo ve středu dopoledne. Nejlepších osm se kvalifikovalo do dnešního semifinále, mezi nimi na prvních třech místech tři výše jmenovaní borci. Do finále postupovali z obou semifinálových běhů závodníci se čtyřmi nejlepšími časy.

Jen jediné místo od postupu do semifinále zůstal ve středu Martin Kulhavý z týmu ČR. Na dosažení osmého místa mu přebývalo osm setin sekundy.

Výsledky finále 100 metrů s překážkami: 1. Eugenij Belchenko (Ukr.) 15,83 sek., 2. Sergey Akšencev (Rus.) 16,12, 3. Sergey Gurchenkov (Rus.) 16,92. 4. Dzmitry Shchaulik (Bělorusko) 17,62.

Časy českých reprezentantů ze středečního základního kola/kvalifikace: 9. Martin Kulhavý (ČR) 16,28, 15. Michal Staněk (ČR) 16,43, 17. Karel Ryl (ČR) 16,47.



Karel Ryl po opravě výsledků ve dvojboji na ME v požárním sportu až devátý

Pouze mistr ČR v požárním sportu Karel Ryl z Ostravy se dokázal ve středu vklínit ve dvojboji jednotlivců na evropském šampionátu v Ostravě do první čtrnáctky mezi Rusy, Bělorusy a Ukrajince, když v součtu časů ze základních kol stovky s překážkami a věže dosáhl na deváté místo.

Vítězem se stal Sergej Gurčenkov z Ruska, druhý byl Jevgenij Belčenko z Ukrajiny a třetí Makarčuk z Běloruska.

Další čeští reprezentanti obsadili ve dvojboji na ME v požárním sportu v Ostravě 15. a 16. místo, až 17. byl zástupce páté země – Litevec.

Konečné výsledky v hasičském dvojboji jednotlivců po opravě: 1. Sergey Gurchenkov (Rus.) součet stovky a věže 29,30 sek., 2. Eugenij Belchenko (Ukr.) 29,69, 3. Aliaksandr Makarchuk (Běl.) 29,92, … 9. Karel Ryl (ČR) 30,53, 15. Martin Kulhavý 31,14, 16. Jaroslav Hrdlička 31,23 s.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-kuw-
Sdílet