Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči stavějí hráze, čerpají vodu a zasahují u dopravních nehod

Již ke třem stovkám se blíží počet pátečních (7.9.) výjezdů profesionálních a dobrovolných hasičů na území Moravskoslezského kraje od půlnoci do třinácté hodiny v souvislosti s deštěm a místy i silným větrem.Ilustrač­ní foto.

Hasiči stavějí ochranné hráze, čerpají vodu ze zatopených domů a sklepů, kontrolují stav hladin vodních toků, odstraňují vyvrácené stromy a spadlé větve, pomáhají čistit koryty řek a ucpanou kanalizaci od naplavenin.

Profesionální hasiči zasahovali v pátek do 13. hodiny u 11 dopravních nehod v kraji. Například na frekventované čtyřproudé silnici I/48 na Novojičínsku museli v pátek od 9:00 do 13:00 vyjet ke čtyřem dopravním nehodám, které měly souvislost se silným deštěm a vodou na vozovce. V Příboře (okres Nový Jičín) zde po poledni skončila dopravní nehoda úmrtím cestujícího a dvěma zraněními.

Zhruba šest desítek hasičů z Ostravy (HZS MSK a dobrovolní) a s nimi tři desítky vojáků 157. záchranného praporu Armády ČR z Hlučína pokračuje v budování ochranné hráze na levém břehu Odry v Ostravě-Koblově v lokalitě, zvané Žabník, kde stojí rodinné domky. Polovinu zhruba z dvě stovky metrů dlouhé hráze tvoří pytle s pískem, druhou polovinu velkoobjemové gumopryžové vaky, naplněné vodou, na průřezu vždy dva dole a jeden nad nimi uprostřed.

Výška vaků je asi 120 cm, pokračuje se ve stavbě hráze z pytlů. Kolem 13. hodiny měla výšku 80 cm, hasiči s vojáky by ji měli dostavět na 1 metr výšky. Hasiči také odčerpávají vodu, která hrází pronikla na chráněnou stranu. Dopravu tu řídí Městská policie Ostrava.

Na místě je deset hasičských vozidel a dva speciální kontejnery HZS MSK – povodňový a týlový. Vedle dvou jednotek ze stanic HZS MSK z Ostravy-Fifejd a Ostravy-Zábřehu zde za vytrvalého deště pracují dobrovolné ostravské jednotky z Koblova, Petřkovic, Antošovic, Kunčiček, Zábřehu a Hošťálkovic.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-kaw-
Sdílet