Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Babicích hořely paštiky

Dne 7. 9. 2007 v 08:25 hod. byli hasiči informováni o požáru ve skladu potravinářské firmy v Babicích. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Babic.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že ve velkém distribučním skladu došlo k požáru v jedné z jeho částí.

Už při příjezdu hasičů byl vidět valící se kouř ze skladu. Hasiči pronikli do expediční haly v dýchacích přístrojích a snažili se v prostoru najít místo požáru. Průzkumem hasiči našli v jednom místě pravděpodobné ohnisko požáru, ale nemohli se k němu přes naskladněné palety se zbožím dostat.

Velitel zásahu si nechal vyslat na pomoc posilující jednotku sboru dobrovolných hasičů z Kunovic i Traplic, a to především z důvodu zásahu s dýchací technikou. Rychle byla zorganizována vzájemná pomoc i ze strany zaměstnanců podniku, kteří vysokozdvižnými a paletovými vozíky vyváželi zboží z haly. Venku před skladem bylo zboží v konzervách ochlazováno proudem vody a následně odváženo k likvidaci

Hasiči požár postupně lokalizovali a lopatami se prohrabávali přes hromady potravinových výrobků v konzervách. Na jednom místě došlo k poškození střechy montované haly, čehož hasiči využili k hašení i odvětrávání skladu za podpory přetlakové ventilace. Teplo nahřálo konzervy natolik, že ty začaly „vybuchovat“ a ohrožovat zasahující hasiče. Při požáru a zásahu nakonec nebyl nikdo zraněn.

Samotný zásah byl náročný svou délkou i pracností ve vyklizení skladu. Hasiči se museli při zásahu pravidelně střídat a dýchací přístroje půjčili i pracovníkům obsluhujícím vysokozdvižné vozíky. Dohašovací a likvidační práce trvaly hasičů až do pozdních odpoledních hodin.

Po příjezdu vyšetřovatelů hasičů z Uherského Hradiště a Zlína bylo místo požáru ohledáno. Požár vznikl v jedné části skladu za paletami se zbožím. Plameny se postupně rozšířily a zničily na 60 palet s konzervami potravin. Další stovky palet se zbožím byly zasaženy kouřem z požáru.

Majitel si předběžně odhadl škodu na více než 5 mil. Kč, která však bude ještě dále upřesňována. Příčinou vzniku požáru byla pravděpodobně závada na elektroinstalaci ve skladu. Vyšetřovatelé hasičů odebrali několik vzorků, které podrobí zkoumání k potvrzení nebo vyvrácení této stanovené verze. Případ je nadále v šetření.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wej-
Sdílet