Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pyrocar – ohlédnutí první

V prvním ohlédnutí se vrátíme k sobotnímu večeru a noci a rád bych připomněl techniku staršího data narození, k té moderní se dostanu příště.

I vzhledem k tomu, aby neměla galerie každého článku příliš mnoho fotek, rozhodl jsem se rozdělit celý článek na víc dílů – v prvním uvidíte jednak pár fotek z odpoledne a večera a také ty starší ze zúčastněných vozidel, v dalším článku pak budou vozidla nová i ty po repasi.

Pozdní odpoledne a večer zpříjemnila hasičská dechovka ze Skutče, večer pak rocková kapela Šatlava. Bohužel ani večer se počasí neumoudřilo, takže kromě „kotle“ při rockovém koncertu většina hasičů posedávala v hangáru nebo ve stanech, zábava pak trvala do časných ranních hodin. Sobotní program v podstatě vyvrcholil v deset hodin večer ohňostrojem. Podle pořadatelů navštívilo Pyrocar kolem 10 000 návštěvníků, zůčastnilo se 270 sborů s 300 kusy požární techniky, dalších zhruba třicet vozidel představovali přímo její výrobci a dovozci, o kterých bude zmínka příště. Ještě v neděli dorazilo několik sborů z Moravskoslezského kraje, kteří museli zasahovat při tamních záplavách.

Již v sobotu večer odjelo vzhledem ke špatnému počasí několik jednotek se svou technikou, hromadně pak začaly sbory odjíždět v neděli dopoledne, neb se počasí ne a ne umoudřit. Kolem jedenácté hodiny zůstávalo na letišti posledních pár hasičských vozidel…

Z techniky poněkud staršího data narození nechybělo velké množství trambusů, stoosmačtyřicítek, Avií, Liazek a osmsetpatnáctek, do fotogalerie jsem však vybral ty méně rozšířené typy a povedení, doufám, že je výběr zajímavý.

Hynek Obroučka
Foto Kamila Drábková, Hynek Obroučka, Lukáš Vejvar

PS: Zde se můžete podívat na video z PYROCARU 2007.
Sdílet