Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

SOS 2014: Šestý ročník záchranářského cvičení opět počítá s denní i noční etapou

U záchranářů snad nejvíce platí, že praxe je nejlepším učitelem. S tímto se hned od začátku existence ADZČR dala do pořádání jednoho z nejnáročnějších projektů svého druhu u nás a vytvořila projekt „SOS — metodické cvičení zdravotních družstev“. To se letos uskuteční v termínu 9. – 11. května v Dobřichovicích a Mníšku pod Brdy.

Jeden květnový víkend, po dobu už pěti let, se znovu a znovu koná klání čtyřčlenných zdravotních týmů v řešení modelových situací, doplněných o pochod náročným terénem. Tento závod, obsahující noční a denní etapu, dokonale prověří schopnosti a fyzickou a psychickou odolnost družstev.

Je koncipován jako vzdělávací akce, tudíž je každý postup družstva bezprostředně po provedení úkolu vyhodnocen a soutěžícím je dána zpětná vazba. Okamžitě se tak dozvídají, kde udělali chybu, jaké jsou alternativy postupů či jaké moderní trendy se k dané situaci vztahují.

Tento projekt se za dobu pěti let stal prestižní událostí a sjíždějí se k nám družstva z celé republiky. Samozřejmě se snažíme vyvarovat chyb a poučením z nich neustále posouváme kvalitu vpřed. Soutěž je organizována s vizí minimálních nákladů na startovné a stravné a je koncipována jako nevýdělečná. Tímto umožníme účast družstvům s omezeným rozpočtem na podobné akce, jimiž jsou převážně zdravotnické školy, vychovávající budoucí generace záchranářů.

Jsme pro-to závislí na štědrosti sponzorů, kteří se podílí finanční nebo hmotnou spoluúčastí. Za celou dobu organizování tohoto cvičení se vždy podařilo najít štědré partnery, bez jejichž štědrosti by se soutěž stala jen nemožným cílem. Za jejich podporu jim patří veliký dík nejen nás, jako organizátorů, ale i cvičících, kteří si díky nim mohli odnést velkou řádku cenných zkušeností, aplikovatelných v jejich budoucím povolání.

Další podrobnosti jsou k přečtení v bulletinu, který je přílohou článku.

Sdílet
Přiložené soubory
SOS 2014 bulletin pdf.pdf zobrazit online PDF 1 MB