Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Kopřivnice chytali neznámého červeného hada v kuchyni, po seznámení zjistili, že se jmenoval Rarášek

Metr dlouhý červený had způsobil paniku v jednom z kopřivnických bytů, když se uvelebil v kuchyni za mikrovlnnou troubou. Dvě jednotky hasičů, které přijely na základě naléhavého tísňového volání obyvatelky bytu, byly velmi obezřetné, nikdo z hasičů neměl s exotickými druhy plazů žádné velké zkušenosti.

Jako obvykle ale profesionální hasiči z Nového Jičína (HZS MSK) a dobrovolní hasiči z Kopřivnice (JSDHO) zachovali chladnou hlavu a rychle reagovali. Začali pátrat po domě a zjistili, že sousedka o patro výš nějaké plazy skutečně chová. Protože byla mimo domov, spojili se s ní telefonem a zjistili, že jde „pouze“ o užovku červenou, tedy o zcela nejedovatého a dá se říci i neškodného tvora.

Tady už byl zásah jednoduchý. Stačilo obléci rukavici a zručně hada vytáhnout z kuchyňského úkrytu rukou. „Byl opravdu živý a snažil se vysmeknout. Položili jsme ho do kbelíku a počkali na příjezd chovatelky. Do druhého bytu se zřejmě dostal rourou od digestoře. Po bytě ale moc necestoval,“ uvedl velitel hasičského zásahu.

Paní měla z nálezu hada, kterému dala již dříve jméno „Rarášek“, očividnou radost a hasičům děkovala. „Rarášku, nejsi vystresovaný?“ patřila poslední slova jejímu hladkému miláčkovi.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet