Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Šest jednotek hasičů likviduje požár 520 kubíků dřeva v Brníčku u Uničova

Postupnou pomoc šesti jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů z Uničova a blízkého okolí si vyžádal požár dřeva na ploše zhruba 20 × 30 metrů. Materiál určený pro přípravu štěpky, do výšky zhruba desíti metrů, zcela zachvátily plameny. Předběžné odhady hovoří až o 530 kubících dřeva, ty je v tuto chvíli nutné rozebírat a převážet mimo požářiště k důkladnému prolévání a dohašení.

Viditelný hustý kouř a to z velké dálky z průmyslového areálu v Brníčku u Uničova a další informace takto přijímala linka tísňového volání Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje ve středu 9. 4. 2014 krátce před patnáctou hodinou s následným upřesněním zahoření většího množství dřeva v průmyslovém areálu v Brníčku. Vysoké plameny velmi rychle pohlcovaly celkovou plochu s uloženým dřevem, vše urychleno silným, nárazovým větrem.

Jednotky požářiště obestoupily a pomocí několika hasebních proudů usměrňovaly ničivé, intenzivní plameny. Sálavé teplo a otáčející vítr, měnící rychle směr hoření, v prvních chvílích doslova ohrožoval zasahující hasiče. K lepšímu účinku hašení bylo nasazeno i speciální smáčedlo.

Situace na místě vyžadovala velmi rychle zajistit dodávku většího množství vody k požářišti a to za pomocí dálkového, hadicového vedení z nedalekého hydrantu, ale i častější kyvadlovou dopravu vody pomocí hasičských cisteren. Pracovníci areálu v součinnosti zajistili dva nakladače k postupnému rozebírání a odvážení zasaženého materiálu na volnou plochu, zde další hasiči provádí postupné dohašení a kontrolu.

Aktuálně (situace k 21:00 hod) je požár lokalizován a nedochází k dalšímu rozšiřování. Odhad činnosti jednotek je v řádu několika dalších hodin. Na místě postupně zasahovali profesionální hasiči Uničov, Litovel a Šternberk, za posílení dobrovolnými jednotkami Uničov, Dlouhá Loučka a Újezd. Po skončení aktivní činnosti všech jednotek, zde pravděpodobně zůstane na dohled, v čase určeném velitelem zásahu, dobrovolná jednotka.

Během požáru či zásahu hasičů nedošlo k žádnému zranění osob. Co stojí za příčinou vzniku požáru je v tuto chvíli v šetření, vyčíslená škoda byla stanovena v částce 350 tis korun. Hasičům je vzhledem k délce činnosti u zásahu zajištěno nutné stravování a pitný režim pracovníky požárem poškozené společnosti.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet