Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

RALLYE HAMRY 2014: Jedenáctý ročník opět vyhráli hasiči z Hlučína, se sedmi etapami se poprali nejlépe

Nechvalné předpovědi počasí na sobotní sedmnáctý den v měsíci květnu, vnesl účastníkům již jedenáctého ročníku Rallye Hamry, soutěže pro jednotky dobrovolných hasičů, vrásky a možné starosti, jak že dopadne propršený, již tradiční květnový závodní den v okolí Hamer na Prostějovsku.

Tak jako ostatně každý rok skrývá řadu nástrah, překvapení a nutnosti vydat ze sebe maximum znalostí, fyzické námahy, ale především odbornost pro pomoc lidem v nouzi a potrápí tak čtrnáct přihlášených družstev nejen z Olomouckého kra­je.

Počasí jakoby se chtělo umoudřit a dopřálo závodníkům, až tedy na posledních pár hodin, sice zamračené, ale přijatelné počasí s podmínkami, zvládnou náročnou etapu sedmi zastávek letošního ročníku. Organizátoři letošního klání, tak jako již tradičně, vybrali zajímavá místa a na nich připravili úkoly, pro prověření nejen odborné připravenosti.

Dopravní nehoda s nutným vyproštěním více zaklíněných osob z různým zraněním, zkomplikovaná prudkým srázem a nebezpečím zřícení vozidla do vodního toku, tonoucí se osoby v Plumlovské přehradě či snad záchrany osoby z výšky s náročným transportem pro předáním lékařské pomoci. To je jen nepatrné poohlédnutí okénkem do etap dnešního závodu.

Dobrovolné jednotky se tak každoročně sjíždějí před devátou hodinou do výcvikového zařízení u obce Hamry na Prostějovsku. Zde již tradičně nejprve proběhne proškolení velitelů jednotek a následuje přesun k jednotlivým stanovištím, rozmístěných po okolí na Prostějovsku.

Etapy závodu Rallye Hamry 2014

  • Záchrana tonoucích se osob – přehrada Plumlov
  • Záchrana osob po zranění v prostorách jezdeckého areálu Mostkovice
  • Záchrana osob zavalených, zasypaných – Cihelna Určice
  • Likvidace požáru ve sklepení – Prostějov
  • Vyproštění osob po pádu do výkopu – Držovice
  • Vyproštění osob po dopravní nehodě – Kostelec na Hané
  • Záchrana osob z výšky – transport zraněného – Hamry

Na provedení jednotlivých úkolů dohlíží nekompromisní, odborná komise a za provedené úkony přiděluje body, ze kterých následně sestaví hodnocení do celkového součtu. Těm nejlepším pomalu předurčuje přední příčky a radost z umístění v tak náročném závodu, jakým Rallye Hamry rozhodně je. Samozřejmostí je po skončení jednotlivých částí zhodnocení, diskuze nad chybami či poukázání na přednosti a kvality činnosti při pomoci lidem v nepříjemných situacích.

Figuranti se i letos postarali o různá úskalí. Křik z vozidla a precizně připravené imitující zranění, vhání husí kůži nejen závodním družstvům a to někteří netuší jaké drama prožijí při záchraně osob z vody, kdy již zachráněné osoby nedbají pokynů zasahujících hasičů a vrhají se zpět do vody s naivní představou, že oni sami pomůžou svým kamarádům.

V horších případech lidé mlčí, nekomunikují a je nutné je co nejdříve dostat ke zdravotníkům. Každá ze sedmi etap potrápila nejednoho hasiče, přišlo i na slzy, pot a únavu po náročném boji o život lidí a jejich záchranu.

Celkové pořadí najdete v přiloženém souboru.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet
Přiložené soubory
Tabulka_hodnocení_2014.pdf zobrazit online PDF 57 kB