Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Přesun výjezdových profesionálních hasičů do I. rizikové skupiny byl schválen, platy se mírně zvednou

10. dubna 2014 před polednem proběhla na Ministerstvu vnitra tisková konference, týkající se Hasičského záchranného sboru. Ministr vnitra Milan Chovanec, ředitel Hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba a předseda Odborového svazu hasičů Zdeněk Jindřich Oberreiter prezentovali novinky, týkající se zařazení hasičů v rizikových skupinách.

Na včerejším zasedání vlády (9. dubna 2014) předložil ministr vnitra návrh na navýšení zvláštních příplatků u příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR (změnou zařazení výjezdových příslušníků do I. kategorie rizikového příplatku – návrh číslo jednací 340/14) a jak jsme se dnes dozvěděli, byl schválen, uvedla to ČT 24.

„Výjezdoví“ profesionální hasiči (přibližně 6500 hasičů z celkového počtu 9500) se tak od 1. července 2014 přesunou do I. rizikové skupiny, čímž si většinou měsíčně „polepší“ o několik stokorun – vzhledem k současné výši příplatku minimálně o dvě. Na konferenci byla řeč až o tisícikoruně.


Po opakovaném jednání s odbory napravujeme historickou nerovnost mezi sbory. Hasiči, kteří denně nasazují svůj život při výjezdech, jsou zařazeni ve 2. skupině rizika, přitom všichni policisté v přímém výkonu jsou v 1. skupině rizika.

Částečně tím i napravujeme krok Nečasovy vlády, která v rámci úspor sebrala všem hasičům v průměru 3 548 korun.

upřesnil Chovanec


Pro letošní rok není nutné navyšovat rozpočet resortu, jelikož na toto navýšení budou využity prostředky ve výši 39 milionů korun z vnitřních úspor.

Ministr vnitra má ale v plánu řešit i plošné zvýšení tarifních platů tak, aby se hasiči v roce 2016 dostali na úroveň před jejich snížením v roce 2010. V příštím roce by mělo dojít k dalšímu 4% navýšení, ale to ještě bude předmětem jednání celé koalice a vlády.

Sdílet