Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči opět na Dni NATO v Ostravě

Stejně jako v uplynulých šesti ročnících nebudou na sobotním Dni NATO na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově (15.9.) chybět ani profesionální hasiči z Moravskoslezského kraje. A opět nebudou mít žádný problém přilákat do svých „expozic“ stovky zájemců o činnost i techniku hasičských jednotek a týmů.

Vedle ukázek moderních zásahových vozidel a další techniky Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje připravil pro návštěvníky Dne NATO prohlídku základny a speciálního technického vybavení USAR odřadu, tedy záchranného týmu, který je určen pro mezinárodní operace při zemětřeseních, povodních a podobných krizových událostech.

K prohlédnutí zde bude bioradar a štěrbinová kamera k vyhledávání obětí v sutinách, zařízení k diamantovému korunkovému vrtání, také stany, batohy, spací pytle, speciální obuv a další základní vybavení záchranného týmu. Štěrbinovou kameru si budou moci zájemci vyzkoušet.

Zájem určitě bude také mobilní operační středisko na podvozku Mercedes Benz Sprinter, které má v ČR k dispozici pouze Moravskoslezský kraj, lépeřečeno jeho profesionální hasiči.

Vystavená technika:

- CAS 27 Dennis Rapier (cisternová automobilová stříkačka)
- Mobilní operační středisko
- Speciální automobil Mercedes Benz Sprinter, určený k likvidaci hmyzu a odchytu zvířat
- 2 automobilové plošiny AP Econic a AP Bronto, včetně evakuačního rukávu (délka 30 metrů)
- automobilový žebřík AZ 30
- Mitsubishi Pajero
- Kontejner nouzového přežití
- Základna USAR odřadu s vybavením a speciálními přístroji

Ilustrační foto.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet