Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nové zásahové rukavice Regina Grey od firmy Holík prošly půlročním testováním

Novinku ve svém sortimentu zásahových rukavic představuje firma Holík, která byla v loňském roce v rámci Zlínského kraje zvolena firmou roku a celorepublikovém kole skončila na druhém místě.

Rukavice Regina Grey jsme do redakce dostali pro zhruba půlroční testování, které jsme – jako obvykle – prováděli především v reálných zásahových podmínkách.

Základní a nosnou vrstvou pro hřbet je teletinová štípenka se superhydrofobní úpravou, zabezpečující odpudivost vody a olejů, odolnost vůči bakteriím, plísním a mající samočistící vlastnosti a dlaňová část je z kevlarového úpletu s karbon-silikonovým zátěrem.

Na hřbetní části je zapracována výztuha z D3O inteligentního tlumícího materiálu a rukavice jsou vybaveny PTFE membránou Porelle. Mají také zcela novou aramidovou podšívku a vylepšený anatomický střih palce a novou konstrukci meziprstí.

Obdobnou alternací zkoušených rukavic jsou rukavice Greta, které jsou celotextilní aramidové určené pro použití v nejnáročnějších podmínkách, kde je vysoká teplota hoření a sálavého tepla jako například ve Flashover kontejneru, nebo při požáru sklepních prostorů. Díky použití aluminia na vybraných místech je tato rukavice na srovnatelné úrovni jako kombinovaná kožená rukavice obdobného high-tech typu, která je stavěna do extrémních tepelných zátěží.

Zmiňovaný D3O tlumící materiál je v běžném stavu měkký a pohodlný, při nárazu se však jeho chytré molekuly uzamknou a ztuhnou. Po absorpci se pak vrátí do původního tvaru a stavu.

Membrána Porelle je vysoce ohnivzdorná a tvoří bariéru proti vodě (kapalinám), chemikáliím, větru, krvi i bakteriím. Přitom si zachovává prodyšnost.

Nové složení aramidové podšívky zaručuje vysoký komfort při nazouvání i vyzouvání rukavic – nedochází tak k jejímu vytahování za mokra. Zároveň splňuje vyšší stupeň odolnosti vůči sálavému teplu, oproti dřívějším typům.

Na hřbetní straně palce se i při ohybu vytváří prostor pro vzduchovou kapsu a nabízí tak vyšší ochranu proti prostupu sálavého tepla. Anatomie střihu pak kopíruje přirozenou polohu palce a napomáhá jeho snadnému ohybu.

Špičky prstů jsou chráněny speciálně upravenou usní, případně hliníkem (typ Greta). Absence švů na špičkách přispívá ke zvýšené citlivosti rukavice. Tkanina Nomex® a speciální střih mezi prsty, zajišťují flexibilitu ohybu prstů v rukavici.

Hliníková textilie zaručuje nadstandardně vysokou odolnost vůči sálavému teplu (hliník odráží 95–97% tepla šířícího se sáláním) a poskytuje ochranu vůči vodním parám. Rukavice vyrobená s použitím této textilie je vhodná při zásazích v uzavřených prostorech nebo při speciálních výcvicích hasičů ve flash-over kontejnerech.

Rukavice jsou vyráběny ve třech variantách a to

  • Regina Grey v provedení s dlouhou manžetou, umožňující nasazení na kabát a pevné utažení.
  • Brynn Grey v provedení s manžetou Compact. Konstrukce této manžety je dokonale kompaktní s pružnou manžetou rukávu hasičského kabátu, také jeho svrchní částí a umožňuje snadné nasazení i za mokra.
  • Jolie Grey s úpletovou manžetou z aramidu

Tyto varianty jsou dodávány ještě ve dvou barevných provedeních a to šedá, nebo žlutá.

zásahové rukavice Greta

Rukavice Greta s s aluminiovou ochranou

Redakční hodnocení zásahových rukavic Regina Grey

I když se cena rukavic pohybuje poměrně vysoko, v tomto případě je cena dána zvoleným kvalitním materiálem a precizním zpracováním. Za svojí více jak patnáctiletou praxi u Hasičského záchranného sboru jsem měl možnost vyzkoušet si velké množství zásahových rukavic a tyto v současné době hodnotím jako TOP výrobek.

Na rukavice byl vybrán vhodný a příjemný materiál, který ochrání ruce zasahujícího hasiče, výborně se nasazují i v případě mokrých rukou, v případě znečištění je lze poměrně dobře očistit a díky velké karabině se snadno zavěsí na očko zásahového kabátu.

Samozřejmostí je suchý a dobře přilnavý zip, kterým se po natažení na zásahový kabát dopnou ke 100% těsnosti. Můj osobní pocit při používání těchto rukavic byl velice dobrý a jejich nákup mohu jen doporučit, protože jsem během půlročního testování nenašel jedinou chybu, kterou bych jim mohl vytknout.

Sdílet