Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oslavy SDH Liteň a Netvořice

Hasičský sbor Liteň oslavil včera 130 let od svého vzniku, dobrovolní hasiči v Netvořících 125 let od založení. Obou akcí jsem se za mojí jednotku zúčastnil a tak vám z nich přináším i malou fotoreportáž.

Liteň

První oslava se konala v obci Liteň na Berounsku již od časných ranních hodin. Před tamní hasičskou zbrojnicí stála dvojice historických stříkaček, která uvítala návštěvníky akce. V garáži bylo registrační místo hostů a výstava fotografií a dokumentů, mapující dosavadní život Sboru dobrovolných hasičů Liteň. Průřez historií byl zajímavý, ale osobně mi více zaujaly vystavené dokonalé modely naší požární techniky. Překrásně zhotovená díla by si přál mít ve své sbírce nejeden hasičský nadšenec. Žebřík na Tatře 813, který sloužil u pražských hasičů, stejně tak i AZ 37 Magirus na Tatře 148, kombinované Tatry od Rosenabera, jeho letištní speciál Simba či Cheetah, několik rozličných Škodovek 706, plošiny PP 27 na jezevčíku i staré Tatře a mnoho dalších dokonalých modelů, prostě pastva pro oči!

Před zbrojnicí se nacházelo mnoho skutečných vozidel, které v dnešní době používají hasiči. V Litni převažovala technika především těch dobrovolných. Na náměstí tak bylo k vidění několik vozidel CAS 32 Tatra 148 od sborů z Dobřichovic a samozřejmě od místního SDH Liteň – JPO III, došlo i na CAS 32 Tatra 815, se kterou se prezentovala jednotka SDH Karlštějn. Ta přivezla krom velké casky ukázat ještě také automobil Volkswagen Transporter se člunem. Dobrovolní hasiči ze Zadní Třebáně a jejich teréňák GAZ/ARO. Jednotka SDH Králův Dvůr předvedla vozy CAS 24 Liaz 101, RZA Mitshubishi a historickou stříkačku německé výroby. Svojí sanitku od renomovaného amerického výrobce záchranářské techniky, tedy Emergency One zde předvedla i záchranná služba Trans Hospital z Řevnic. Ta zde ještě vystavovala speciální záchranářskou čtyřkolku Polaris s přívěsným vozíkem pro transport pacientů z nepřístupného terénu.

Celé akci přálo i počasí a tak věřím, že měla bezproblémový průběh. Liteňským hasičům přeji mnoho úspěchů do dalších let.

Netvořice

Druhé oslavy, kterých jsem se včera zúčastnil, pořádal Sbor dobrovolných hasičů Netvořice v rámci výročí 125 let od svého založení. Městys Netvořice se nachází nedaleko Jílového u Prahy, to jen tak pro pořádek. Po příjezdu na tamní náměstí (stihl jsem to na čas…14.00) okamžitě začal program. Proběhlo námětové cvičení na požár střech jedné z budov. Cvičení provedla místní jednotka spolu s JSDH Dolní Jirčany (slušně repasovaná Karosa) a JSDH Jílové u Prahy (plošina AP 22 na Liazu, voz článek zde…). Poté následovala ukázka s ruční stříkačkou, do které se zapojily i okolní jednotky, přítomné na akci. Hasiči z Těptína předvedli následně se svým Roverem zásah na dopravní nehodu ve spolupráci se záchrannou službou ASČR. Jednotka profesionálních hasičů z Benešova pak předvedla v činnosti svůj vyprošťovací speciál AV 30, který dostala z Kladna, kde byl nahrazen novým vozem. Mladí netvořičtí hasiči ukázali obecenstvu, jak umí požární útok, ten pak předvedlo i družstvo mužů z SDH Dolní Jirčany – vítězové mnoha soutěží. Nesmím opomenout také ukázku hasičů – lezců od HZS Benešov.

Po celé odpoledne byla k vidění i vystavená požární technika. Dominoval především sbor z Kamenného Újezdce, který dovezl její velké množství – CAS 25, CAS 32, DA 12, motocykl Jawa 350, přívěsy na stříkačky atd. Hasiči z Jílového a jejich plošina či Praga, náš chemický Patrol, těptínský Rover a volkswagen, historická Škoda 206 z VHÚ Praha, vyrobený v roce 1938, bývalá kropička Škoda 706 dobrovolných hasičů z Masečína, CAS 32 ze Štěchovic a jako unikát bych zmínil jejich nový (i když nový, mají ho již mnoho měsíců, ale tzv. na papírech je jen několik dní…) Mercedes 1417 AK, coby velkokapacitní CASku. Štěchovický sbor jej dostala darem od hasičů z belgického Kalmthoutu. Tento automobil byl vyroben v roce 1979 jako valník, v roce 1992 provedla nástavbářská firma Vanassche jeho přestavbu na hasičskou cisternu. Vozidlo veze 8000 l vody, je osazeno čerpadlem Ziegler a vyniká na něm zvláště jeho barevné provedení RAL 3024, i když na fotografii tomu tak není. Místní jednotka SDH Netvořice JPO III/1 předvedla svojí cisternu na podvozku Škoda 706, na ní je velmi zajímavé osazení majáky. Na střeše je v obou rozích namontována minirampa Britax Aerolite. Viděti na ,,erťáku“ něco jiného, než starý modrý hrnec či klasické AZDéčeko je vskutku neobvyklá věc. Bohužel se mi díky umřelým bateriím ve fotoaparátu nepodařilo majáky zvěčnit kvalitně, vezměte prosím za vděk alespoň fotky z mobilu…

Slavnostní odpoledne se na netvořickém náměstí vydařilo, k poslechu hrála dechovka, prostě oslavy se vším všudy. Rovněž i tamním hasičům přeji mnoho úspěchů do dalších let.


-wap-
Sdílet