Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Střelicích bude cvičná havárie

Prakticky procvičit koordinaci složek IZS Jihomoravského kraje s orgány krizového řízení obce Střelice u Brna, obce s rozšířenou působností (ORP) Šlapanice a podniku ČEPRO Střelice při odstraňování následků mimořádné události je hlavní náplní taktického cvičení, které se uskuteční v pátek 21. září.

Cvičení má prověřit vybraná opatření vnějšího havarijního plánu pro okolí skladu pohonných hmot ve Střelicích, jehož provozovatelem je společnost ČEPRO.

Cvičení odstartuje simulovaná havárie na železniční vlečce v blízkosti areálu skladu pohonných hmot ve Střelicích. Na přejezdu kolejiště železniční vlečky v lokalitě Boží pole traktor s vlečkou po nepozornosti traktoristy naráží do prvního z několika cisternových vagonů, které do areálu před sebou tlačí lokomotiva. Strojvedoucí vlaku nárazu i přes okamžitou reakci nedokáže zabránit. Poškozený cisternový vagon naplněný desítkami krychlových metrů benzínu v důsledku tření a odlétajících jisker začne hořet. Hrozí rozšíření požáru také na další vagony nákladního vlaku. Traktorista je těžce zraněn, hustý dým se valí na část nedaleké obce Střelice a lidem hrozí otrava toxickými zplodinami hoření. Na místo vyjíždí tři jednotky hasičů, výjezdní tým chemické laboratoře HZS v Tišnově a další složky IZS. O události jsou vyrozuměni představitelé Střelic a Šlapanic. Starosta Střelic svolá krizový štáb, později je aktivivován i krizový štáb ORP Šlapanice. Vzhledem k úniku velkého množství zplodin hoření a emisí do ovzduší je vyhlášena evakuace obyvatel části Nové ulice. Lidé jsou evakuováni do budovy místní školy.

Hasiči na místě havárie vyprošťují zraněného traktoristu, který později podlehne zraněním, a likvidují požár vagonu s benzínem. Policisté uzavírají ohrožené území, zdravotníci ošetřují lidi zasažené zplodinami hoření. Koncentraci škodlivin v ovzduší monitorují chemici z laboratoře HZS a doporučují ochranná opatření. Krizové štáby organizují humanitární pomoc evakuovaným a další opatření k zabránění škod.

Cvičení se v pátek 21. září uskuteční od 13 do 16 hodin. Protože snahou organizátorů je nezpůsobit žádné škody na zdraví lidí a na majetku, na železniční vlečce u skladu podniku ČEPRO nebude hořet benzín a nebude vytvářen ani umělý kouř. Těžištěm cvičení bude zóna havarijního plánování v okolí skladu ČEPRO, zejména území obce Střelice.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-
Sdílet