Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zasahovali u požáru v centru Brna

Devět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů dnes večer zasahovalo při likvidaci požáru v ulici Milady Horákové v centru Brna. Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena ve 20.33 hodin jako podezřelý kouř vycházející ze dřevěného objektu z unimobuněk na rohu ulic M. Horákové a Příkop.

Při příjezdu hasičů byl celý přízemní objekt o půdorysu zhruba 15 krát 20 metrů v plamenech, které místy šlehaly až do výšky 10 metrů. Vzhledem k rozsahu požáru byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu a proti plamenům zasahovalo 11 cisteren. K zásobování vodních proudů hasiči zřídili kyvadlovou dopravu vody ze stanice v Lidické ulici. Při vysokém zakouření hasiči zasahovali v dýchací technice a pro dostatečnou obměnu tlakových lahví vzduchových dýchacích přístrojů byl povolán i protiplynový automobil. K vypnutí elektrického proudu na místo přijeli pracovníci pohotovostní služby rozvodných závodů.

Požár se hasičům podařilo dostat pod kontrolu a zabránit jeho rozšíření do okolí ve 21.28 hodin. U objektu se ale zřítila střecha a pod ní stále hoří zbytky unimobuněk složených z převážně vysoce hořlavých materiálů. Rozebírání konstrukce střechy a zbytků objektu pomocí motorových pil a ručního nářadí a dohašování lokálních ohnisek požáru bude zřejmě pokračovat až do ranních hodin. Pro snadnější přístup k elektrické rozvodně u objektu museli odbourat část zděného plotu. Při likvidaci požáru nebyl nikdo zraněn, průzkum zatím neprokázal žádnou přítomnost lidí uvnitř hořící dřevěné budovy. Prohořelý objekt však bude možné podrobně prozkoumat až v příštích hodinách.

Příčina vzniku požáru je v šetření, na místě jsou specialisté HZS i policisté. Šetření bude pokračovat zítra. Škodu způsobenou požárem vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 400 tisíc korun. Jde však o předběžný odhad a zatím nebylo možné zjistit majitele objektu a současné využití dřevěné budovy.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-wej-
Sdílet