Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Liberci vzdělávali učitele z patnácti škol, pedagogové školení uvítali

V pondělí 14. dubna 2014 proběhl v prostorách Národního institutu dalšího vzdělávání v Liberci vzdělávací program „Ochrana člověka za běžných rizik a mimořádných událostí – výuka ve školách". Odborným garantem programu určeného pedagogům I. a II. stupně ZŠ, pedagogům speciálních škol, nižšího stupně gymnázií a pedagogům – metodikům prevence bylo oddělení ochrany obyvatelstva a krizového řízení HZS Libereckého kraje.

V letošním roce se školení zúčastnilo 18 pedagogů z 15 základních škol našeho kraje.

Lektorky HZS Libereckého kraje se zaměřily především na obsah a rozsah problematiky ochrany člověka za běžných rizik a mimořádných událostí v nově platném Rámcovém vzdělávacím programu pro základní vzdělávání.

Pedagogové velmi ocenili seznámení s dostupnými pomůckami, učebnicemi, příručkami a konkrétními odkazy na internetu, které jim mohou pomoci při výuce této problematiky. Nechyběly ani příklady dobré praxe a konkrétní ukázky, jak děti naučit správně nahlásit mimořádnou událost, zabalit si evakuační zavazadlo nebo se zachránit z hořícího bytu, do nichž byli zapojeni i samotní učitelé.

Učitelé si mohli všechny dostupné pomůcky prohlédnout a některé materiály dostali na DVD. Ze školení si také odnesli dvě brožurky „Vaše cesty k bezpečí“, které mohou využít především pro děti na II. stupni.

Na závěr vzdělávacího programu dostali dvouhodinový bonus v podobě praktické komentované ukázky výuky první pomoci a ošetření poranění pro I. a II. stupeň ZŠ, kterou zajistil Oblastní spolek Českého červeného kříže Liberec.

V případě zájmu škol by HZS Libereckého kraje opakoval vzdělávací program na podzim.

por. Mgr. Iva Michalíčková
HZS Libereckého kraje
Sdílet