Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Okolí hokejových stadionů v Ostravě nově hlídá Chemon – chemický monitoring, odhalí únik čpavku

Unikátní projekt chemického monitoringu (zkratka Chemon) v případě úniku nebezpečného amoniaku z areálů hokejových stadionů realizuje Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (HZS MSK). V jeho rámci bude v prostorách hokejových stánků ČEZ Aréna v Ostravě-Zábřehu a Sareza v Ostravě-Porubě namontováno celkem 14 čidel (senzorů), upozorňujících na zvýšenou koncentraci amoniaku. Jde o první dva takto bezpečnější hokejové stadiony v České republice.

Do monitorovacího systému patří také 12 datových rozvaděčů a 5 varovacích zařízení do významných objektů vedle hokejových stánků, například do škol a zdravotnických zařízení. Lze je již dnes zahlédnout na pláštích těchto budov. V areálu stadionů již bylo namontováno v blízkosti strojovny speciální skrápěcí zařízení, které dokáže výrazně snížit koncentraci toxického mraku, který může amoniak vytvářet.

Informace z těchto monitorovacích zařízení půjdou na Integrované bezpečnostní centrum Moravskoslezského kraje. Jeho pracovníci mohou mnohem rychleji než dosud varovat před nebezpečným mrakem jak pracovníky v areálu hokejového stadionu, tak osazenstvo zmíněných škol či zdravotnických zařízení.

Projekt bude dokončen v dubnu 2014. Jeho součástí bude také beseda s veřejností, plánovaná na květen 2014. Předkla­datelem projektu je Statutární město Ostrava, zpracovatelem a odborným garantem projektu je HZS MSK. Peníze na projekt poskytlo město Ostrava a Státní fond životního prostředí (SFŽP).

Ve schvalovacím řízení je i druhý projekt, který řeší dalších osm objektů s rizikem úniku nebezpečných látek v Moravskoslezském kraji. Ve čtyřech případech jde opět o hokejové stadiony a amoniak (Havířov, Kopřivnice, Studénka, Opava), další tři jsou průmyslové objekty (2 x Ostrava, 1× Opava), osmý řeší riziko úniku chloru z úpravny vody v Podhradí u Vítkova.

Podklady tohoto druhého projektu leží v tuto chvíli na Státním fondu životního prostředí. Jeho předkladatelem je Moravskoslezský kraj, zpracovatelem a odborným garantem je opět HZS MSK. Peníze do projektu půjdou z prostředků provozovatelů stadionů a firem a SFŽP.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet