Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V hořícím domku ve Štítech na Šumpersku nalezli hasiči dvě zemřelé osoby

Šest jednotek z řad profesionálů a dobrovolníků bojovalo v nočních hodinách s rozsáhlým požárem ve Štítech na Šumpersku. Po prvotních informacích z místa a popisu – hořící části budovy komplexu přízemní obytné budovy s hospodářstvím, z nich vycházející kouř a z oken šlehající plameny – vyjížděli k likvidaci hasiči stanic Zábřeh a Šumperk, posíleni místní dobrovolnou jednotkou a nedalekými hasiči z Jedlí. Naše jednotky pak posílila mezikrajská výpomoc Pardubického kraje a to profesionálové z Lanškrouna a Králíků.

Plameny poltily zhruba polovinu celého objektu, tedy střešní část budovy a přízemí, střecha se po chvíli zbortila do obytných prostor. Hasiči v dýchací technice při prováděném průzkumu nalezli dvě osoby, bez známek života a vyprostili je mimo objekt, přivolaný lékař u obou konstatoval smrt.

Jednotky v následujícím čase pokračovaly odkrývání požárem poškozené střechy a dohledávání menších ohnisek, větší část musela být dodatečně stržena. K pomoci při hašení hasiči využili i přivolané vozidlo výškové techniky ze stanice v Šumperku. Místo události bylo poté v ranních hodinách předáno k následným opatřením Policii ČR a všechny jednotky se postupně navracely zpět na své základny

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet