Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oslavy 135. let SDH Horšovský Týn

V sobotu 15. září 2007 oslavil náš sbor již 135. výročí svého založení. Samotným oslavám však předcházelo období plné náročných příprav. Ačkoliv se do příprav zapojila téměř většina našich členů, ti nejaktivnější z nás strávili těsně před oslavami v hasičárně nejen celé dny, ale dokonce i večery.

Asi nejvíce nás zaměstnalo bílení a malování zasedací místnosti, kuchyňky a sociálního zázemí a následný úklid všech těchto prostor. Konečný výsledek však stál za všechnu tu námahu a určitě mile překvapil nejednoho z návštěvníků hasičské zbrojnice.

U příležitosti výročí byla vydána brožurka o historii a současnosti sboru. Obálka je celobarevná, plná fotografií ze současnosti, textová část je navíc zpestřena černobílými fotografiemi. Na vydání brožury se nám podařilo získat finanční příspěvek ve výši 5.000,– Kč od Nadace pro podporu hasičského hnutí v České republice. V případě zájmu o vydanou publikaci můžete kontaktovat starostu sboru. Dále jsme nechali zhotovit nové domovenky na pracovní stejnokroje a uniformy pro členy sboru a mladým hasičům jsme pořídili jednotné oblečení vhodné pro sport i reprezentaci.

Na oslavy jsme pozvali hasiče z pětatřiceti dobrovolných sborů, hasiče z našeho německého partnerského města Nabburg a několik dalších hostů. Hasiči z Německa nás bohužel nemohli navštívit, v průvodu však nechyběli hasiči z Plastiku HT, ze Semošic, z Horního Metelska, z Domažlic, z Kolovče, z Hostouně nebo z Újezda Sv. Kříže. Mezi čestnými hosty nechyběli: starosta města Horšovský Týn Ing. Josef Holeček, páter Josef Prchal, náměstek starosty Okresního sdružení hasičů Václav Kalčík a předseda kontrolní a revizní rady OSH Josef Jírovec.

Ve 13.00 hodin zahájil oslavy starosta sboru Ing. Petr Lahoda. Po oficiálním zahájení se hasiči přesunuli na náměstí Republiky, kde se seřadili do průvodu, který vedli praporečníci, za nimiž následovali muzikanti z kapely Stavovanka, starosta sboru, starosta města, uniformovaní hasiči, mladí hasiči, hosté a obyvatelé města. Průvod se vydal přes most do kostela sv. Apolináře, kam jej doprovázely dva nové hasičské zásahové vozy – horšovskotýnský Renault a hostouňská Tatra. V kostele sloužil páter Josef Prchal mši svatou a po ní následovalo procesí na místní hřbitov, kde byla položením květin uctěna památka zesnulých hasičů. Poté se průvod vydal opět za hudebního doprovodu přes lávku zpět k hasičské zbrojnici. U hasičárny následovalo předávání ocenění aktivním členům sboru a poděkování za jejich práci pro sbor a jednotku.

Před hasičárnou ještě program zpestřili ukázkou požárního útoku naši mladí hasiči a pak následovalo pozvání na prohlídku hasičské zbrojnice, kde bylo možné shlédnout výstavku o historii i současnosti sboru. K vidění byly staré i nové fotografie, kroniky, diplomy, poháry, historická i současná výzbroj a výstroj. Překvapením pro mnohé pak byly dvě zbrusu nové videoprezentace, a to mladých hasičů a jednotky. Na přípravě jsme si dali také velmi záležet a podle ohlasů návštěvníků i našich členů se prezentace líbily. Oživením programu byla možnost svezení v nových hasičských vozech, v týnském Renaultu a hostouňské Tatře. O jízdu byl opravdu velký zájem, obě auta byla chvílemi doslova v obležení. Naši řidiči i kolegové z Hostouně velmi ochotně vozili nespočetněkrát malé i velké zájemce.

Všechny účastníky oslav také čekalo pestré pohoštění v garážích zbrojnice, které pro nás připravili žáci a učitelé SOŠ a SOU H. Týn. O občerstvení během odpoledne a hlavně večera se velmi dobře postaral Karel Balák z Oplotce se svými pomocníky. Do pozdních večerních hodin se pokračovalo v hasičárně v oslavách, tančilo se a zpívalo, o dobrou zábavu se starala kapela Dolejšáci.

Doufáme, že každý, kdo navštívil oslavy našeho sboru, strávil v hasičské zbrojnici velmi příjemný den. Zároveň děkujeme všem zúčastněným za vyjádření podpory Sboru dobrovolných hasičů v Horšovském Týně a věříme, že se ještě v hojnějším počtu shledáme opět za dalších pět let, tedy u příležitosti 140. výročí.

Naše poděkování si určitě zaslouží studenti a mistři odborného výcviku ze SOŠ a SOU H. Týn pod vedením paní Jany Švachové za přípravu slavnostního rautu, Město Horšovský Týn za maximální možnou finanční, technickou i materiální podporu, Městské kulturní zařízení Horšovský Týn, Bytes Horšovský Týn, Policie ČR a Městská policie Horšovský Týn, Radek Vavro – Sportbar Kobra a Roman Denk.

Největší poděkování však patří všem níže uvedeným sponzorům, bez jejichž finanční podpory by se oslavy nemohly v takovém rozsahu vůbec uskutečnit. DĚKUJEME!!!

Sponzoři oslav 135. výročí založení SDH Horšovský Týn:
Plastik HT, a.s.
Autocentrum Jan Šmucler, s.r.o.
Klempostav, s.r.o.
Hrbáček, s r.o.
Silnice Horšovský Týn, a.s.
Meclovská zemědělská, a.s.
Vlček stavby, s r.o.
Bohemia Metal – Work s.r.o.
Gerresheimer Wilden Czech, spol. s r.o.
PROFORM CNC Nástrojárna spol. s r.o.
Auto – služby Levý Mareš
Členský výbor I v H.Týně při ZKD Sušice
Stavebniny 007, Horšovský Týn
Fadis osiva, s.r.o.
Niehoff Nábytek k.s., Meclov

Foto: SDH Horšovský Týn


Blanka Triščová
vedoucí mládeže
SDH Horšovský Týn

-wap-
Sdílet