Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Průzkum společnosti 3M Česko: velké množství galerií, muzeí a archívů dostatečně nechrání své exempláře

Většina z dotazovaných institucí již v současné době zabezpečuje prostory, majetek a vybavení stabilním hasicím zařízením, nebo tento způsob ochrany plánuje. Až 36 % institucí využívá k hašení inertní plyn (argon, dusík, inergen, aj.), druhým nejčastějším způsobem jsou klasické sprinklery (voda/vodní mlha), které používá 22% respondentů. Kromě ochrany výstavních prostor se téměř dvě třetiny dotázaných soustředí také na požární ochranu technického zázemí a archivů.

„Průzkum ukázal, že velké množství galerií, muzeí a archívů v České republice stále používá klasické vodní hasicí systémy, které mohou výrazně poškodit chráněné archiválie – mnohdy v podobné míře jako samotný požár. Nejčastěji se používají inertní plyny, které vyžadují poměrně složitou instalaci, vinou skladování v tlakových nádobách hrozí riziko výbuchu a mají poměrně vysoké a nákladné nároky na infrastrukturu, manipulaci i plnění.

Zde vidíme budoucnost chemicky čistého hasiva, které je v porovnání s tradičními prostředky mnohem bezpečnější, šetrnější k životnímu prostředí a finančně méně náročné,“ říká Pavel Čejka, obchodní a marketingový vedoucí skupiny Elektronického & energetického průmyslu 3M.

Speciální kapalina 3M™ Novec™ 1230 je využívána jako médium stabilního hasicího zařízení (SHZ). Tato kapalina se při hašení mění v plyn, který požár likviduje bez jakéhokoliv rizika poškození exponátů, elektronických zařízení a dalších předmětů. Zároveň umožňuje nepřetržitý provoz vybavení, a tudíž zamezuje nákladům na odstávky. 3M™ Novec™ 1230 není distribuována a instalována ve stlačeném stavu, díky čemuž mnohem bezpečnější než alternativní prostředky v tlakových nádobách, u kterých hrozí riziko výbuchu. Hasivo nepoškodí majetek ani v případě falešného poplachu, a rovněž hašení v přítomnosti lidí nevytváří potenciálně nebezpečné podmínky pro jejich zdraví.

Sdílet