Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z havarované cisterny vytékala nafta

K vážné dopravní nehodě vyjížděli hasiči dne 21. 9. 2007 na silnici mezi obcemi Vlkoš a Vracov na Hodonínsku. Nehoda byla ohlášena v 10.50 hodin a operační středisko HZS na místo vyslalo pět požárních jednotek – profesionální jednotky ze stanic v Kyjově, Hodoníně a Břeclavi, podnikovou jednotku hasičů Českých drah a dobrovolnou jednotku z Kyjova.

Jednalo se o srážku tahače Renault s cisternovým návěsem s osobním vozidlem Peugeot 309. Třetím účastníkem nehody bylo vozidlo Škoda Fabia Combi. Ve vozidle Peugeot zahynul 39letý řidič, jeho spolujezdkyně byla těžce zraněna a do nemocnice ji transportoval vrtulník letecké záchranné služby. Řidič kamionu zraněn nebyl, bez zranění vyvázla osádka škodovky. Z poškozeného cisternového návěsu, který převážel 20 tisíc litrů bionafty a po srážce se převrátil na bok, začala vytékat nafta. U události byl informován odbor životního prostředí Městského úřadu v Kyjově. Protože havárie se stala v těsné blízkosti železniční trati, ČD její provoz omezily na jednu kolej. Policisté silnici I/54 mezi obcemi Vlkoš a Vracov uzavřeli a dopravu odkláněli objízdnou trasou.

Zraněnou spolujezdkyni z vozidla Peugeot ještě před příjezdem hasičů z auta vyprostili svědci nehody. Hasiči zdravotníkům pomohli při jejím ošetřování a nakládání do vrtulníku. U havarovaných vozidel udělali protipožární opatření, další opatření udělali proti případnému vznícení vytékající nafty. Smáčecí pěnou ochlazovali motor kamionu. Cisternu, z níž na silnici a do příkopu po obou stranách silnice vytékala nafta, se snažili utěsnit tmelem. V příkopech vedle vozovky provizorními hrázkami ze zeminy bránili průniku nafty do širšího okolí havárie. Nafta tak po obou stranách silnice vytekla do příkopů jen po délce cca 10 metrů. Protože prasklinu v cisterně nebylo možné utěsnit, hasiči ji pomocí automobilového jeřábu s nosností 28 tun ve 13.32 hodin postavili zpět na kola. Část vytékající nafty z příkopů mezitím vyčerpali do záchytných bazénů. Podle předběžného odhadu z havarované cisterny uniklo zhruba devět tisíc litrů nafty. Z nádrží cisterny, odkud v té době nafta již neunikala, v odpoledních hodinách zbývající bionaftu přečerpali do přistavené náhradní cisterny. Přečerpávání ukončili krátce po 16. hodině. Prázdnou cisternu a havarovaný tahač, který po nehodě skončil v poli u silnice, v 17.28 hodin vyprostili a připravili k odtahu.

V průběhu ekologických opatření hasiči také po vyšetření nehody z kabiny zdemolovaného vozidla Peugeot vyprostili tělo řidiče. Zbytky auta pomohli naložit na vozidlo odtahové služby. Na místo hasiči povolali firmu, specializovanou na odstraňování ekologických havárií, a vzhledem k silnému znečištění vozovky také silničáře. Místo havárie hasiči v 17.36 hodin předali ekologické firmě a zásah ukončili.

Silnice I/54 zůstala uzavřena. Protože silnice je v délce téměř 20 metrů silně znečištěna naftou a mimořádně kluzká, její očista podle odhadu silničářů potrvá dalších 24 hodin. Další dva dny bude provoz na komunikaci částečně omezen vzhledem k sanačním pracem ekologické firmy, která mimo jiné bude odčerpávat zbytky nafty v příkopech u silnice a postará se o skrývku a likvidaci kontaminované zeminy.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-
Sdílet