Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Velvarští dobrovolní hasiči oslaví 150 let, vernisáží výstavy historických praporů oslavy začaly

Členové Sboru dobrovolných hasičů Velvary se připravují na významné výročí. Jedná se o nejstarší český sbor dobrovolných hasičů, založený roku 1864. A právě v letošním roce oslaví významné jubileum a to 150.výročí svého založení.

Ve velvarském muzeu se v pátek 25. dubna 2014 uskutečnila vernisáž výstavy „Historické hasičské prapory a z historie velvarského sboru“. Touto akcí byly zahájeny oslavy 150.výročí založení nejstaršího českého dobrovolného hasičského sboru ve Velvarech.

Mezi hosty vernisáže byla starostka města Ing. Jitka Linhartová, za SHČMS náměstek starosty Dr.Václav Liška, za OSH Kladno Antonín Kunc, ředitelka o.p.s. Přemyslovské střední Čechy Jaroslava Saifrtová, předseda Sdružení pro zachování historických hasičských tradic Jindřich Hejduk a další hosté.

Unikátní příležitostí byla možnost shlédnout první historický prapor sboru z roku 1868, který byl v CHH Přibyslav restaurován a do Velvar se vrací po 31 letech, kdy byl z velvarského muzea předán právě do přibyslavského. Jeho příběh je dostatečně známý, je popsán v mnoha publikacích, sborových tiskovinách i v hasičském tisku. Zajímavým srovnáním je druhý historický prapor velvarského sboru z roku 1947, který je zde rovněž vystaven

Výstava hasičských praporů pod názvem „Příběhy hasičských praporů“ byla zahájena v červenci roku 2013, je výstavou putovní a ve Velvarech potrvá do 28.června letošního roku. Velvarský hasičský sbor výstavu doplnil o historické materiály a předměty sboru, dále o předměty svého člena a soukromého sběratele pana Miroslava Havlína, jsou zde k vidění historické stříkačky, poháry za sportovní úspěchy sboru i medaile a významná ocenění sboru.

Součástí vernisáže byl i křest dvou hasičských publikací, vydaných u příležitosti uvedeného výročí. První z nich vydala místní akční skupina Přemyslovské střední Čechy, jejímž zakládajícím členem je i velvarský hasičský sbor. Druhým je almanach, vydaný velvarským sborem, který kromě historie obsahuje i fotopřílohu a statistické údaje sboru pro příští pokolení a následovníky.

Historickým hasičským tradicím se velvarský sbor věnuje intenzivně od roku 1998, kdy se poprvé zúčastnil celostátních hasičských slavností v Litoměřicích, spojených s výstavou historické hasičské techniky. Letos absolvuje již 6.ročník těchto slavností. Členové sboru od té doby restaurovali celkem 5 hasičských stříkaček a 2 vozidla. Všechna tato technika patří ke skvostům sboru, což jistě posoudí návštěvníci květnových oslav 150. výročí založení.

Právním základem založení velvarského hasičského sboru byla valná hromada členů, která se konala 22.května roku 1864 v hostinci Sladovna. A právě ve stejný den po 150 letech a na stejném místě v hostinci Sladovna se sejdou členové velvarského sboru ve čtvrtek dne 22.května 2014 na valné hromadě, aby vzpomněli významného výročí. Budou zde předána ocenění aktivním členům a poděkování za jejich záslužnou a dobrovolnou činnost.

Hlavní oslavy 150. výročí založení sboru proběhnou v sobotu 24. května 2014 na velvarském náměstí a jeho okolí. Celodenní program bude zahájen v 9.30 hodin a potrvá až do 17 hodin (výstava techniky, hudební produkce, nástup sborů a praporů, průvod na velvarský hřbitov, ukázky historické i současné hasičské techniky). Od 18 do 23 hodin následuje hudební kulturní program také na velvarském náměstí. Není třeba připomínat, že se očekává účast velkého počtu občanů města, významných hostů i členů sborů dobrovolných hasičů z řady měst a obcí.

Pan Karel Krohn, zakladatel velvarského dobrovolného hasičského sboru, by se divil anebo by měl radost z odkazu tehdejší hasičské organizace, které dal do vínku dobrovolnost, tím posvětil celé hasičské snažení, tím mu dal vyšší poslání a opodstatnění.

Libor Šulc, Sbor dobrovolných hasičů Velvary
www.sdhvelvary.cz
Sdílet