Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Těžká dopravní nehoda ve Vestci u Prahy

V sobotu 22.září 2007 krátce po deváté hodině ráno byla jednotce stanice HZS Středočeského kraje v Jílovém u Prahy ohlášena dopravní nehoda s následným požárem ve Vestci u Prahy, na komunikaci směrem na Hodkovice. Řidič uvězněn ve vraku vozidla.

Jako první na místo dorazila posádka Záchranné služby Praha – venkov ze stanoviště Jesenice, která zjistila, že uvnitř úplně zdemolovaného vozidla se nachází zraněný řidič, který je při vědomí, ale bez použití vyprošťovacího zařízení se k němu není možno dostat. Vozidlo ve velké rychlosti sjelo mimo vozovku, narazilo do vzrostlé jabloně, kterou vyvrátilo a střechou dolů dopadlo na další strom, na který se napíchlo a také jej vyvrátilo.

Po nárazu došlo ke vznícení paliva v motorovém prostoru. Požár byl naštěstí již v zárodku uhašen svědkem nehody pomocí hasícího přístroje.

Jednotka ze stanice Jílové s CAS 24 Scania se na místo dostavila několik minut po záchranné službě a již při příjezdu bylo jasné, že vyproštění osoby nebude jednoduché. Hasiči provedli protipožární opatření a pomocí hydraulických nůžek vytvořili přístup ke zraněnému. Vzhledem ke značně zdeformované karoserii, poloze vozidla a poloze zraněného, byla postupně odstřihnuta část podlahy a řidič vyproštěn a předán záchranné službě.

Na místo byl povolán vrtulník LZS – Kryštof 01 z pražského ruzyňského letiště, který zraněného po stabilizování transportoval do nemocnice.

Po zdokumentování nehody Policií ČR, jednotka vozidlo převrátila na kola, pomohla s jeho naložením na odtahovou a sorbetem zasypala provozní náplně, uniklé při manipulaci s vozidlem. Na úklid komunikace byla povolána SÚS.


Drobnost závěrem: Za poslední čtyři týdny je to čtvrtý zásah, kde jednotka HZS Jílové spolupracovala s vrtulníkem letecké záchranné služby.

Info a foto: HZS Stčk. – PS Jílové u Prahy

-wap-
Sdílet