Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči pomáhali u vážné dopravní nehody osobního automobilu a tří motocyklů na Bruntálsku

Dvě jednotky hasičů zasahovaly na velikonoční pondělí odpoledne u vážné dopravní nehody osobního automobilu a tří motocyklů na silnici I/11 u Horních Životic na Bruntálsku, při níž došlo ke zranění čtyř osob. Na místě se nalézal také zraněný další účastník dopravní nehody – pes.

Operační středisko HZS MSK obdrželo hlášení o dopravní nehodě těsně po druhé hodině odpolední. Na místo byly vyslány dvě jednotky hasičů, jednak jednotka HZS MSK – ÚO Bruntál ze stanice v Bruntále s jedním zásahovým automobilem, které posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů (JSDH) obce Horní Benešov také s jedním zásahovým automobilem.

Po příjezdu hasiči zjistili, že na místě již zasahují záchranáři ZZS MSK. Hasiči okamžitě začali pomáhat svým kolegům v poskytování přednemocniční neodkladné péče. Na místo dopravní nehody také přiletěl vrtulník LZS z Ostravy. Celkem se u dopravní nehody zranily čtyři osoby.

Záchranáři ošetřovali čtyři zraněné, kteří cestovali na motocyklech. Všichni byli při vědomí a v době zásahu komunikovali.

Nejvážnější byl stav devětadvacetiletého muže. U něj zasahující lékař zjistil těžké poranění horních končetin, vyloučit nebylo možno ani zranění v oblasti zad. Po podání léků a dalších opatřeních byl pacient převzat na palubu vrtulníku a letecky přepraven na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

O rok mladší účastník byl zraněn lehce, a to na horní a dolní končetině. Dvacetiletá žena utrpěla středně vážné zranění dolní končetiny, stejně jako jednatřicetiletý muž. Všichni tři tito postižení byli ošetřeni v rámci přednemocniční neodkladné péče a poté sanitními vozy transportování do opavské Slezské nemocnice, kde je záchranáři předali do péče zdravotníků chirurgické ambulance.

PhDr. Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK

Po poskytnutí neodkladné péče pomohli hasiči s naložením pacientů do vrtulníku a sanitek. Následně zajistili místo dopravní nehody a havarovaná vozidla proti vzniku požáru a zasypali uniklé provozní náplně. Při záchranných pracích bylo zjištěno, že při nehodě byl zraněn také pes, proto byl na místo povolán veterinární lékař.

Po celou dobu zásahu byla silnice zcela uzavřena, odklon na objízdnou trasu zajišťovali policisté. Celý zásah zabral hasičům zhruba hodinu a tři čtvrtě, po ukončení zásahu se vrátili hasiči na své základny. Příčiny a okolnosti dopravní nehody jsou v šetření Policie ČR. Charakter zranění a jejich závažnost nám nebyla v době ukončení zásahu známa.

kpt. Ing. Petr Holub
zastupující tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet