Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V hořícím památníku zemřel hlídač

Šestašedesátiletý pracovník ostrahy objektu dnes v noci zemřel při požáru provozní budovy pracoviště Archeologického ústavu Akademie věd České republiky v areálu památníku slovanského hradiště v Mikulčicích na Hodonínsku.

Muž zpozoroval a ve dvě hodiny v noci operačnímu středisku HZS ohlásil požár v části dřevěné budovy. Ze silně zakouřeného objektu s vysokou koncentrací toxických zplodin hoření se mu ale už nepodařilo uniknout.

K likvidaci požáru vyjelo šest požárních jednotek – profesionálních hasičů ze stanice v Hodoníně a dobrovolné jednotky z Mikulčic, Dolních Bojanovic, Dubňan, Prušánek a Rohatce. Při příjezdu hasičů na místo byla část dřevěné budovy o půdorysu 43 krát 13 metrů již prohořelá a zborcená a oheň se rychle šířil na střechu a další části objektu. V budově byl odpojen přívod el. proudu a k osvětlení místa zásahu hasiči instalovali osvětlovací rampu. Hasiči proti plamenům nasadili tři vodní proudy a k jejich zásobování zřídili kyvadlovou dopravu vody od hydrantu v obci. I když hasiči ochlazovali střechu, požár se středovou chodbou rozšířil na celý přízemní objekt. K rychlému šíření požáru a jeho intenzitě přispěly i exploze čtyř dvoukilogramových propanbutanových lahví, které v budově zasáhl žár. V jedné z kanceláří hasiči objevili tělo zemřelého hlídače.

Požár se podařilo dostat pod kontrolu osm minut po čtvrté hodině. Po rozšíření požáru na celou budovu se prohořelá střecha i stěny objektu zřítily a hasiči dohašovali lokální ohniska hoření. Likvidace požáru dosud nebyla ukončena. Ke střežení požářiště a dohašování doutnajících a prohořívajících ohnisek na místě zřejmě až do nočních hodin zůstane jedna jednotka hasičů.

Dřevěnou, nedávno rekonstruovanou budovu oheň zcela zničil. Škoda způsobená požárem dosud nebyla vyčíslena. Podle předběžných informací však plameny mimo jiné zničily počítačovou databázi a dokumentaci archeologických výzkumů vykopávek slovanského hradiště v Mikulčicích a také část depozitáře. V šetření zůstává také příčina vzniku požáru. Zbytky budovy od ranních hodin zkoumali specialisté Hasičského záchranného sboru a Policie ČR, požářiště podrobně prozkoumali i znalci z oboru elektro a dalších technických oborů policejního odboru kriminalistické techniky a expertíz.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-
Sdílet