Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na každého jednou dojde, aneb úspěch pardubické Policie, která zadržela a obvinila čtyři žháře

O tom, že policii, hasiče i strážníky městské policie od konce března letošního roku zaměstnávají neznámí pachatelé, kteří zakládají požáry kontejnerů v Pardubicích, jsme Vás několikrát informovali. Pardubickým kriminalistům se v pátek dopoledne podařilo dopadnout 4 podezřelé, kteří se k požárům na sídlišti Dubina a v Polabinách přiznali.

Během výslechů vypluly na povrch další skutečnosti, které nás vedly k tomu, že parta čtyř mladých lidí ve věku 20 – 23 let byla obviněna z trestného činu krádeže, poškození cizí věci i z loupeže.

Ne všichni byli vždy u všech případů, ke kterým se přiznali. Jednání každého z nich museli kriminalisté posuzovat zvlášť a nakonec do vazební věznice putovali pouze dva obvinění. U dalších dvou nebyly shledány důvody vazby a trestní stíhání bude probíhat na svobodě.

Parta mladých, nyní už obviněných mužů, je obviněna z 23 požárů velkoobjemových kontejnerů, při kterých byla škoda vyčíslena na částku okolo 220.000 korun, z požáru autobusu zaparkovaného v Bělehradské ulici v Polabinách, kde vznikla 200tisícová škoda, z vloupání do prodejny a následného odcizení 4 jízdních kol, kde škoda na poškozených a odcizených věcech dosahovala částky 90.000 korun. Nejzávažnější delikt, k němuž se přiznali, je loupež „poslíčků“ rozvážejících piz­zy.

První loupež se stala 1. 3. 2014 těsně po půlnoci. Dva mladí muži maskovaní kuklami se údajně pod pohrůžkou násilí chtěli zmocnit denní tržby za rozvoz pizzy, což se jim ale nepodařilo. Napadený rozvozce se jim ubránil a vše oznámil na policii. Ve druhém případě údajně vylákali další rozvoz pizzy do obce Spojil. Na druhé loupeži se měli podílet všichni čtyři obvinění, kteří měli být ozbrojeni teleskopickým obuškem a plynovou pistolí. Následkem loupeže vznikla škoda okolo 10.000 korun.

nprap. Bc. Eva Maturová
tisková mluvčí
Policie ČR
Sdílet