Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na dálnici u Brna vytékal palmový olej

Uzavření dálnice D2 v Brně-Komárově si dnes dopoledne vyžádalo odstraňování následků dopravní nehody srbského kamionu. Tahač Mercedes Actros s návěsem havaroval za křižovatkou dálnic D1 a D2.

Vozidlo se převrátilo na dálničním přivaděči, prorazilo betonová svodidla a zatarasilo přivaděč i oba jízdní pruhy komunikace D2 ve směru z Brna na Břeclav. Z návěsu tahače se při havárii uvolnily 200litrové sudy s palmovým olejem. Ze stovky převážených sudů byla polovina poškozena. Na dálnici a do příkopu u dálnice vyteklo téměř 10 tisíc litrů palmového oleje. Srbského řidiče vozidla zdravotníci s podezřením na šok a zranění převezli do nemocnice, odkud však byl po lékařské prohlídce ihned propuštěn.
Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 8.48 hodin, na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Lidické a Bauerově ulici v Brně. Hasiči byli vybaveni mobilním pracovištěm k likvidaci ekologických a ropných havárií. O události byli informováni i pracovníci odboru životního prostředí Magistrátu města Brna a správy a údržby dálnic. Policisté dálnici uzavřeli a dopravu odkláněli po několika objízdných trasách.

Úniku palmového oleje do příkopu u dálnice se hasiči snažil zabránit provizorními hrázkami ze zeminy a sorbetu. Vrstvou sorbentu bránili rozlévání oleje po vozovce dálnice. Dálniční příkop byl znečištěn po délce cca 37 metrů a hasiči část oleje sebrali do sudů. V hustém dešti se olej rozlil i po celé šířce povrchu dálnice. Úniku nafty z palivových nádrží kamionu se hasičům podařilo zabránit.
Po odstranění vyteklého oleje z dálničního příkopu, částečném úklidu dálnice a protipožárním opatření u kamionu hasiči místo zásahu předali dálničním policistům. Na místě podle pokynů odboru životního prostředí brněnského magistrátu začala pracovat odborná firma specializovaná k likvidaci ekologických havárií. Vyproštění kamionu a odvoz nepoškozených sudů zajistí dopravní vyprošťovací firma. Úklid poškozených sudů úklid povrchu dálnice, očista vozovky od nánosu ztuhlé vrstvy oleje a další práce k odstranění následků havárie potrvají až do odpoledních hodin.

Hasiči v Jihomoravském kraji dnes do 16 hodin zasahovali již u šesti dopravních nehod. Většina z nich se stala na Brněnsku. Na 199. kilometr dálnice D1 v Brně hasiči vyjížděli k hromadné nehodě pěti osobních vozidel. Srážka v hustém dešti ve směru na Prahu se obešla bez zranění a hasiči po protipožárním opatření na vozidlech místo předali policistům. Mezi obcemi Zbraslav a Zastávka na Brněnsku hasiči zasahovali u nehody jednoho osobního auta. Kromě protipožárního opatření poskytli předlékařskou pomoc zraněným. K další nehodě osobního vozidla hasiči vyjížděli na komunikaci R52 u Pohořelic na Brněnsku. Jeden zraněný účastník nehody byl převezen do nemocnice. Tři lidé byli zraněni při srážce dvou aut u Holubic na Brněnsku. Hasiči zasahovali také u nehody na silnici I/54 u Moravského Písku na Hodonínsku. Kolize vozidel Mercedes a Ford si tam vyžádala dvě zranění.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-wej-
Sdílet