Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z kamionu do půdy vytekla nafta

K vážné dopravní nehodě kamionu vyjížděli dnes v noci hasiči na dálnici D2 u obce Opatov na Brněnsku. Na 9,9 kilometru dálnice D2 ve směru na Brno havaroval maďarský tahač DAF s návěsem

. Souprava na rovném úseku komunikace vyjela z jízdního pruhu, poškodila dálniční hlásič, přerazila svodidla a skončila mimo dálnici převrácená na boku. Při havárii se utrhla kabina tahače a z proražené palivové nádrže uniklo do půdy zhruba 700 litrů nafty. Z poškozeného návěsu se vysypal i náklad železných profilů. Pětadvacetiletý maďarský řidič z utržené kabiny vyvázl jen s drobnými oděrkami. Vzhledem k úniku nafty byl o události informován odbor životního prostředí Městského úřadu v Židlochovicích.
Nehoda byla operačnímu středisku HZS ohlášena ve 4.28 hodin a na místě zasahovaly dvě jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Židlochovicích a Hustopečích. Hasiči udělali na havarovaném vozidle protipožární opatření a odpojili baterie. Řidiči kamionu ošetřili drobné oděrky, lékařské ošetření muž odmítl. Průzkum po osvětlení místa nehody ukázal, že nafta neunikla do dálniční dešťové kanalizace ani do povrchových vod. Palivo se však rozstříklo po poli a vsáklo do půdy na ploše zhruba 30 krát šest metrů. Podle rozhodnutí odboru životního prostředí MÚ Židlochovice byla ke skrývce a likvidaci kontaminované zeminy povolána odborná firma specializovaná na likvidaci ekologických havárií. Protože odstranění kamionu zajistila vyprošťovací firma, hasiči krátce před sedmou hodinou ukončili zásah.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-kuw-
Sdílet