Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

130 let hasičů v Peci pod Sněžkou

V sobotu 29.9. od 10 hodin se na parkovišti u Kapličky v Peci pod Sněžkou konaly slavnosti u příležitosti 130.let hasičů v Peci pod Sněžkou. Tato akce byla zahájena soutěží ve vaření guláše o putovní pohár starosty města

. Soutěžili místní chataři. Dále od 11 hodin hrála dechovka Choceňačka. A od 13 hodin začala oslava hasičů, která byla odstartována houkáním sirén všech zúčastněných aut mimo jiné i naší cisterny, které přivezli okolní sbory. Byly k vidění auta historická i součastná. Těchto oslav se samozřejmě ještě zúčastnily partnerská města Pece pod Sněžkou a to z Rostína, který se nachází na Moravě a německého Wickenrode. Do 15. hodiny probíhalo představení a prohlídka zúčastněné techniky. Po 15. hodině předvedl HZS Trutnov ukázku ve vyprošťování osoby z havarovaného vozu. Po ukončení této ukázky si mohli vyzkoušet přihlížející, jak je složité pracovat s hydraulickým zařízením. Dále do 18. hodiny probíhal volný program, kde nechyběly klobásky a pivečko. Poté se členové sboru a jejich hosté přesunuli do nové hasičské zbrojnice, která byla vloni zprovozněna a oslavy pokračovaly až do časného rána. Ve sboru je v současné době 59 členů.

Za zmínění stojí, kolik aut prošlo sborem od poválečných dob: pásový motocykl, Jeep Willis, T805, Aro, cisterna Praga V3S, Škoda RTHP CAS 16, T148 CAS 32 a rolba Lavina.

Současná technika je DA Avia 30, CAS 32T815, nový MAN 10.180 4×4 CAS 15, kterého hasiči obdrželi letos a VA Mazda.

Budoucí webové stránky : www.pecpodsnezkou.cz/hasici

Text a Foto: Soptik-HM

-kuw-
Sdílet