Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Krajského taktického cvičení IZS v Brně se účastnilo 230 cvičících, námětem bylo zřícení parkovacího domu

Od 10. hodiny ranní zasahovaly v pátek 25. dubna 2014 jednotky hasičů v areálu bývalé továrny Ergon pod brněnskými Hády. Zásah byl součástí rozsáhlého Krajského taktického cvičení složek IZS s názvem Ergon 2014.

Hasiči ve spolupráci s dalšími složkami IZS řešili následky destrukce objektu, který představoval parkovací dům. Z jednoho ze zaparkovaných vozidel unikal LPG, který následně explodoval. Velká část budovy se zřítila a zavalila několik osob. Jednoho člověka uvěznily sutiny na střeše budovy.

Jednotky postupně vyprostily šest zraněných. Ze střechy zachránily jednoho muže s nasazením leteckých záchranářů HZS JMK a vrtulníku Policie ČR. Exploze jednoho člověka usmrtila.

Po ukončení tohoto scénáře pokračovalo cvičení postupně na několik stanovištích, kde se zástupcům krajského úřadu v čele s hejtmanem Michalem Haškem, představitelům Generálního ředitelství HZS ČR a dalším hostům předvedly specifické činnosti hasičů. Po jednotlivých stanovištích provázel ředitel HZS Jihomoravského kraje Jiří Pelikán.

Hasiči předvedli záchranu zasypané osoby ve výkopu. S pomocí speciální stabilizační sady Paratech muže vyprostili a předali do péče záchranné služby.

Na dalším stanovišti měli hosté možnost vidět zásah v zakouřeném sklepním prostoru. Na připravených monitorech mohli sledovat dálkový přenos obrazu termokamery z místa zásahu.

Hasiči dále předvedli využití a činnost štábu velitele zásahu a mobilního operačního pracoviště HZS JMK. Zde názorně ukázali využití navigačního systému GINA, který umožňuje mimo jiné online sledování pohybu jednotek a usnadňuje práci štábu.

Poslední ukázkou hasičů byla práce střelmistrů HZS ČR skupiny Morava a Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín, při které byl řízeně odstřelen další objekt v areálu bývalé továrny.

Na závěrečném nástupu poděkoval hejtman Michal Hašek účastníkům cvičení. Do rukou kpt. Milana Tlamky předal bronzovou pamětní medaili za vzornou přípravu a aktivní plnění úkolů na uskutečněném cvičení.


Jsem rád, že jednotlivé složky Integrovaného záchranného systému spolu umí komunikovat. Přeji si, abychom nemuseli reálně řešit obdobnou událost. V případě, že by k ní však došlo, jsem přesvědčen, že se na Vás mohu spolehnout jak já, tak i obyvatelé jižní Moravy.

Děkuji za náročnou práci profesionálních i dobrovolných složek, které si nesmírně vážím

řekl hejtman Hašek


Toho se účastnilo 230 cvičících z řad základních i ostatních složek Integrovaného záchranného systému ČR. Hasičů bylo na místě téměř sto, včetně dobrovolných a profesionálních jednotek.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet