Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Popálené dítě při požáru domu

Ohlášení požáru bytové jednotky rodinného domu v části Heřmanice obce Žandov přijalo operační a informační středisko HZS LK v úterý 2. října 2007 pět minut před čtrnáctou hodinou. Operační důstojník na místo události vyslal profesionální hasiče ze stanice Česká Lípa a dobrovolné kolegy ze Žandova a Staré Lípy s pěti cisternovými vozy a automobilovým žebříkem.


Ještě před příjezdem hasičů bylo odvezeno zraněné šestiměsíční dítě, které při požáru utrpělo popáleniny v obličeji, leteckou záchrannou službou do liberecké nemocnice. Po příjezdu na místo události hasiči zjistili, že požár vznikl v prvním patře domu a rozšířil se do půdních prostor a následně zasáhl i střešní konstrukci. Vlivem sálavého tepla došlo postupně k rozšíření požáru i do přízemí domu. V půl třetí bylo třeba povolat další posilové jednotky a na místo požáru dorazily jednotky SDH obcí Jezvé, Kamenický Šenov s dalšími dvěmi cisternami a automobilový žebřík z Nového Boru. K lokalizaci hasiči použili dva vodní proudy „C“. Oheň se hasičům podařilo dostat pod kontrolu za hodinu od nahlášení události. Hasiči museli násilím vniknout na vedlejší pozemek, aby bylo možné ustavit výškovou techniku. K čerpání hasební vody hasiči využili bazénu, který se nacházel na vedlejším pozemku. Další stanice pro čerpání hasební vody byla zřízena na potoce asi 100 metrů od požářiště. Při hašení bylo nutné použít výškovou techniku a hasiči prováděli zásah v dýchacích přístrojích. Oheň se podařilo zlikvidovat pěti vodními proudy krátce před dvacátou hodinou.
Krátce před šestnáctou hodinou se na místo požáru dostavil starosta Žandova, který postiženým nabídl náhradní ubytování. Zároveň bylo postiženým uloženo doporučení nechat posoudit stav domu statikem.
Příčinou vzniku požáru byla podle výpovědi obyvatelky bytu pravděpodobně nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm. Žena při přikládání do kamen údajně odběhla ke svému dítěti, nezavřela dvířka kamen a jiskry z kamen zapálily koberec a vybavení bytu. Majitelka bude ještě předvolána k podání vysvětlení a policisté tuto zatím pravděpodobnou příčinu potvrdí, nebo vyvrátí. Výše přímé škody se pohybuje okolo 350ti tisíc korun. Hasičům se podařilo uchránit hodnoty ve výši 100tisíc korun.

Potápěči nalezli při výcviku nevybuchlou munici
Potápěči Vodní záchranné služby Liberec našl i v úterý 2. října 2007 krátce před sedmnáctou hodinou při svém výcviku ve vodní nádrži Kristýna v Hrádku nad Nisou jeden kus nejspíš nevybuchlé munice neznámého typu. Asi půlmetrová puma se údajně nacházela na jižní straně vodní nádrže u hráze zabořená v písku ve hloubce asi 4 metrů. Celá událost byla ohlášena na operační středisko HZS LK a Policii ČR. Na místo události byli vysláni dobrovolní hasiči z Hrádku nad Nisou, kteří asistovali potápěčům při dokumentaci místa. Na žádost policistů nafotili potápěči VZS předmět pod vodou a materiál předali policistům. Ti snímky vyhodnotí a podle potřeby provedou v průběhu dnešního dne, 3. října 2007, za asistence policejních potápěčů a pyrotechniků vyzvednutí předmětu ze dna vodní nádrže.

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje

-kuw-
Sdílet