Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostravští hasiči zachránili ustrašenou dívku z okna v šestém patře a aplikovali účinnou terapii

Dvě jednotky profesionálních hasičů (HZS MSK) se zapojily v pátek 25. 4. 2014 večer do záchrany osmileté dívenky, která byla spatřena v otevřeném okně v šestém patře obytného domu a údajně něco křičela. Hasiči jednali velmi rychle – správně vyhlédnutý byt nenásilně otevřeli a vystresovanou holčičku vtáhli dovnitř do bytu.

Operační středisko hasičů bylo o školačce v okně v šestém patře panelového domu v Ostravě-Zábřehu informováno v pátek večer. Na místo vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského – ze stanic v Zábřehu a Porubě. Ze Zábřehu také vyjel automobilový žebřík s dosahem 52 metrů, vybavený objemnou záchrannou nafukovací matrací. Ta naštěstí nemusela úřadovat. Ani výsuvný žebřík.

Hasiči mezitím vyběhli do šestého patra a potichu otevřeli vstupní dveře. Než se dívenka stačila rozmyslet, co dál, strhli ji dolů a byla v bezpečí. Nikdo jiný v bytě nebyl. Ani rodiče.

Školačka byla zřejmě ještě v šoku, kdy si nedokázala vzpomenout ani na datum svého narození, maximálně na jména rodičů. Hasičům začala překotně vysvětlovat, že má velký strach z pavouků. Jednoho zahlédla a naději viděla v otevřeném okně, kde začala srdceryvně volat o pomoc.

Vzhledem k tomu, že byla sama doma, museli ji policisté odvézt na svou služebnu. Předtím jí ale hasiči vysvětlili jednoduchý postup v boji před strachem z osminohých potvůrek, který ji prý opravdu uklidnil a povzbudil: „Příště si vezmi plácačku a pavouka prostě zabij…“

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet