Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Za téměř stotisícovou škodou, která vznikla při požáru domku stojí technická závada elektroinstalace

Nic netušící a spící majitele jednopodlažního celodřevěného domku v obci Hovězí vzbudili a varovali před požárem až sousedé, kteří zaregistrovali kouř a zápach pálících se plastů. S podezřením na požár v půdním prostoru byla událost oznámena na tísňovou linku Policie ČR. V 02:39 hodin byli o události informováni i operační důstojníci krajských hasičů ve Zlíně.

Po přijetí oznámení byl vyhlášen požární poplach jednotce profesionálních hasičů stanice Vsetín a následně i hasičům dobrovolné jednotky obce Hovězí.

Jako první dorazili na místo vsetínští hasiči. V prvních okamžicích nic nenasvědčovalo tomu, že k nějakému požáru došlo. Následně bylo zjištěno, že hoří v půdním prostoru poblíž komínu tohoto rekreačního objektu. Jak se ale později ukázalo, a potvrdilo i vyšetřování příčiny vzniku požáru, hořet začalo v hlavní elektrorozvodné skříni na vnější straně obvodové dřevěné konstrukce v přízemí objektu. Požár se tak šířil po stěně přes stropní podbití až do půdního prostoru. Samotné plamenné hoření nebylo nijak znatelné a požár se projevoval spíše intenzivním kouřem.

Za necelých čtyřicet minut byl požár hasiči zcela zlikvidován. Na místě události pak byla ponechána místní jednotka k provedení následné dohlídky. Podle vyšetřovatele hasičů způsobil požár škodu dosahující téměř 100.000,– Kč. Zachránit se podařilo další majetek v odhadované hodnotě asi 900.000,– Kč. V případě rozvoje požáru mohlo dojít k zasažení celého dřevěného objektu a nebýt všímavosti sousedů i k ohrožení jeho majitelů.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet