Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ze zřícené věže tekly tuny hnojiva

Kovová skladovací věž o obsahu 400 tun kapalného hnojiva se dnes dopoledne zřítila v zemědělském areálu u obce Žerůtky na Znojemsku. Z věže do záchytné jímky a do okolí vyteklo 400 tun hnojiva DAM 390, které je směsí dusičnanu amonného a močoviny a obsahuje cca 30 procent dusíku.

Padající věž poškodila i sousední kovové silo se stejným obsahem. Z praskliny v plášti věže začalo rovněž vytékat hnojivo. Hasiči a další složky IZS tak čelily úniku celkem 800 tun čpavkové chemikálie. Třetí kovová skladovací věž obsahující rovněž 400 tun hnojiva DAM 390 poškozena nebyla.

Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 10.34 hodin. Na místo vyjely tři jednotky profesionálních hasičů. Jednotku ze stanice ve Znojmě posílila jednotka brněnského opěrného bodu k likvidaci následků chemických a ropných havárií na území Jihomoravského kraje, do Žerůtek vyjel také výjezdní tým chemiků z laboratoře školícího střediska HZS v Tišnově na Brněnsku. O havárii byli informováni pracovníci odboru životního prostředí Městského úřadu ve Znojmě, k záchranným pracem při odstraňování následků úniku byla povolána také sanační firma Dekonta. Policisté areál uzavřeli proti vstupu cizích osob.

Při pádu věže se část unikajícího hnojiva rozlila mimo areál na pozemek, který se svažuje směrem k obci. Chemikálie také zaplnila záchytnou jímku a přepadem se rozlévala po areálu, pronikala do potoka a tekla směrem k místnímu rybníku v Žerůtkách. Hasiči proto ihned po příjezdu vybudovali na pozemku pod zemědělským areálem provizorní hráze ze zeminy, dalšími hrázemi ze zeminy přehrazovali koryto potoka. U záchytné jímky pod skladovacími věžemi se hasiči pracující v ochranných protichemických oblecích snažili ucpávkami utěsnit přepady a kanalizační systém. Na odčerpání unikajícího hnojiva ze záchytné jímky a z okolí místa havárie nasadili čtyři přenosná ponorná čerpadla. Pro případ, kdyby unikající hnojivo zamořilo rybník v Žerůtkách a vytékalo přes jeho přepad, byli hasiči a ekologové připraveni čpavkovou chemikálii definitivně zachytit ve vypuštěném Zámeckém rybníku v obci Kravsko téměř pět kilometrů od havárie.

Stovku tun chemikálie ze záchytné jímky a z okolí hasiči přečerpali do dvou cisternových vagonů na sousedním železničním nádraží. Na likvidaci zbytku kapalného hnojiva hasiči a pracovníci sanační firmy postupně nasadili 16 autocisteren. Odčerpávané hnojivo osádky cisteren kyvadlově převážely do cisteren a nádrží v Miroslavi, Rybníkách a Mašovicích na Znojemsku s celkovou skladovací kapacitou pro 700 tun kapaliny. Druhé, částečně poškozené silo hasiči postupně vyprazdňovali vypouštěcím ventilem. Vypouštění a odčerpávání hnojiva z obou kovových sil záchranáři ukončili po 17. hodině. Poté pokračovali vyčerpáváním obsahu obří záchytné jímky o půdorysu cca 40 krát 15 metrů s hloubkou zhruba 1,5 metru. Další čerpadly vyprazdňovali obsah dalších kanalizačních a přepadových jímek v areálu. Chemici z laboratoře HZS Jihomoravského kraje v Tišnově celé odpoledne monitorovali obsah povrchových vod v potoce a rybníku v Žerůtkách. Podle jejich zjištění se větší část unikajícího hnojiva podařilo zachytit v okolí havárie a do místního potoka pronikla jen malá část roztoku.
Likvidace zbytků hnojiva v záchytné jímce u skladovacích věží a z přepadových jímek zdejšího kanalizačního systému pomocí čerpadel by měla být ukončena do 22 hodin.

Škodu způsobenou zničením skladovacích věží a uskladněného kapalného hnojiva majitel vyčíslil na tři miliony korun. Rychlým a účinným zásahem hasičů a dalších složek IZS se podle mínění ekologů podařilo hrozící škody na životním prostředí snížit na minimum. Záchranářům se rovněž podařilo zabránit úniku vody kontaminované zbytky hnojiva do nedalekého chovného rybníka v Plenkovicích. Hrozící úhyn ryb v tomto rybníku by podle odhadu mohl způsobit škodu ve výši dvou milionů korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-
Sdílet