Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po několika letech se Sbor dobrovolných hasičů Hrádek rozhodl, že obnoví kdysi velmi oblíbenou soutěž v hasičské a záchranářské činnosti

Soutěž se konala 26.4. 2014 a na její organizaci se významným dílem podílely i jednotky Sborů dobrovolných hasičů Mirošov, Dobřív a Strašice. Každá jednotka si ve svém městě soutěžní disciplíny organizovala sama. 


Výjezd byl v 9:00h z Hrádku, odkud jednotky jely směrem na Mirošov. V prostorách hasičské zbrojnice Mirošov byla disciplína zaměřená na třídy hořlavých látek, přenosné hasičské přístroje – určení druhů a jejich použití (vhodné a nevhodné), dále určení značek technických prostředků. Na trase mezi Dobřívem a Mirošovem byla tajná disciplína – a to poskytnutí první pomoci zraněnému cyklistovi.

Cyklista měl zlomenou stehenní kost pravé nohy a vřetenní kost levé ruky. Trasa dále pokračovala do Dobříva, kde u hasičské zbrojnice bylo úkolem vyměnit přední kolo u DA Avia SDH Dobřív. Z Dobříva jednotky jely do Strašic. Strašice daly jednotkám nejvíc zabrat. Jednotky fiktivně jely k nahlášené události, kde se jednalo o požár nízké budovy, ve které je vlivem požáru nedýchatelné prostředí a nahlášena je jedna osoba, která se v objektu údajně nacházela. (viz videosoubory). Jednotka musela provést průzkum, veliký důraz byl kladen na taktiku zásahu a na radiokomunikaci, které se hodnotily velmi přísně. Trestné body byly udělovány např. za nepoužití přejezdových můstků či za to, že velitel zásahu nenahlásil, že osobu předal záchranné službě.

Všechny jednotky úspěšně osobu v silně zakouřeném objektu nalezly a vynesly ven. Hodnoceny byly i časté chyby dobrovolných jednotek, například zda jednotka umístila rozdělovač před objekt, nebo do objektu či správná ustrojenost zasahujících hasičů včetně těsnosti dýchací techniky. Tyto úkony všechny zúčastněné jednotky provedly na výbornou. 
U hasičské zbrojnice dobrovolných hasičů ze Strašic byla další disciplína, a to rozvedení hadicového vedení, zásah na fiktivní požár – vystříkání celé cisterny – a opětovné sbalení hadicového vedení a co nejrychlejší odjezd na další místo zásahu – rozvedení a svinutí hadicového vedení bylo hodnoceno dle času. 


Ze Strašic jednotky jely do Dobříva, kde bylo úkolem naplnění cisterny pomocí sání z řeky na čas. Dále se pokračovalo do Hrádku, kde bylo úkolem sání do cisterny za použití ejektoru na čas. Cíl byl opět v hasičské zbrojnici Hrádek, kde na hasiče čekal poslední zpestřující úkol – a to zásek do špalku na přesnost. Na špalku byl upevněn lístek s linkou, kterou musel hasič sekyrou zasáhnout.

Soutěž měla za cíl prověřit akceschopnost techniky a samotných dobrovolných hasičů a samozřejmě uvědomění si provedených chyb s tím, aby při reálném výjezdu tyto chyby hasiči neudělali. Každá jednotka pár chyb samozřejmě udělala (viz. videa v příloze – např. zkroucená hadice u sání ejektorem), ale ze soutěže si všechny jednotky odnesly spoustu nových zkušeností a námětů na svá školení výjezdových jednotek.



První místo obsadila jednotka SDH Hrádek, druhé místo SDH Mirošov a třetí místo SDH Dobřív. 

Jednotky soutěž plánují opět konat každý rok a těšíme se na vyšší účast, přinejmenším takovou, jaká byla před lety. Soutěž hasičům přináší spousty zkušeností a námětů, co jednotky musí a nemusí zlepšit tak, aby při reálných zásazích byly 100% způsobilé pro záchranu osob i majetků. 


Sdílet