Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Střet náklaďáku s osobním vlakem

V úterý 2.října v 9:52 hod. byla oznámena prostřednictvím všech tísňových linek dopravní nehoda nákladního vozidla s vlakem se zraněním na železničním přejezdu ve Varnsdorfu v ulici Pražská známým jako přejezd pod Mělníkem (podle stejnojmenné restaurace).

Na místo vyjížděla jednotka HZS Varmsdorf vozidlem CAS 24 T815, dále velitel JSDH Varnsdorf vozidlem DA 8 Fiat Ducato, jednotka SDH Rumburk vozidlem CAS 24 Terrno a jednotka SDH Varnsdorf CAS24 Terrno.

Vzhledem k situaci na místě nehody byla jednotka SDH Varnsdorf ponechána na
základně jako záloha, jednotka SDH Rumburk byla po dojezdu na místo vrácena
zpět na základnu. Na místě nehody se nacházel jednomotorový vůz společnosti
SBE/Railtrans německého dopravce a nákladní vozidlo Iveco místního přepravce. Řidič nákladního vozidla byl při nehodě nezraněn a seděl mimo vozidlo, strojvůdce vlaku byl ošetřován praktickou lékařkou, která má vedle přejezdu ordinaci. Jednalo se o tržné krvácející poranění hlavy, po dojezdu vozidla RZS byl pacient převezen do nemocnice v Rumburku. Na obou vozidlech byly mezitím provedeny protipožární opatření a byl zastaven drobný únik pohonných hmot z filtru motorového vlaku. Po zajištění a ohraničení místa nehody se na místo dostavili hasiči z HZSP ČD z Děčína a Liberce s technickými prostředky (nakolejovací bačkory), dvěmi vozidly Nissan Patrol, cisternou Renault a vyprošťovacím vozidlem T815 AV15. Po vyšetření nehody pracovníky drážní inspekce bylo započato s vyprošťováním nákladního automobilu, kterému předcházelo rozřezání nástavby a odstranění zbytků plotu sousedního podstávkového domu, který byl mj. při nehodě také drobně poškozen (okap, fasáda). Po odstranění nákladního vozidla byly na místo přistaveny kontejnery na odvoz nákladu, mezitím hasiči ČD připravovali nakolejení drážního vozidla. Po příjezdu odtahové lokomotivy bylo na druhý pokus provedeno nakolejení vozidla a po prohlídce podvozku jeho odtažení na hlavní
nádraží do Varnsdorfu. Nákladní vozidlo bylo odtaženo traktorem JSDH Varnsdorf k dopravci, během středečního dne byl dopravcem odvezen náklad a zároveň byl do restaurátorské dílny odvezen kříž i s pískovcovým podstavcem.

Příčinu nehody šetří pracovníci Kriminální policie ve spolupráci s Drážní
inspekcí. Jednou z příčin je závada na elektrické signalizaci. O tom, že
nehoda mohla mít dalekosáhlé tragické následky svědčí výpověď svědků, že po
pěšině vedle kolejí, kam dopadlo po nehodě auto s nákladem procházela cca 10
minut před nehodou učitelka s třídou mateřské školy.

JS

-wap-
Sdílet