Sobota 27. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachránili majetek za miliony

Dnes, 4. října 2007, krátce před půl čtvrtou ráno přijalo operační středisko HZS LK ohlášení požáru budovy výrobny obalů DEWER v Lipové ulici v části Arnultovice Nového Boru. Operační důstojník na místo požáru vyslal dobrovolné hasiče z Nového Boru, kteří si po zjištění situace vyžádali další posilové jednotky

profesionálních hasičů z České Lípy a dobrovolných kolegů ze Cvikova, Kamenického Šenova, Staré Lípy a Skalice u České Lípy celkem se sedmi cisternovými vozy.
Požár vznikl v budově sloužící jako sklad kartonáže a hrozilo i rozšíření na vedle stojící firmu. Již při příjezdu hasičů se přízemní objekt nacházel mezi II. a III. fází hoření a ohněm byla zasažena střešní konstrukce, vnitřní zařízení a materiál kartonážky. Hasiči v dýchací technice nasadili k hašení šest vodní proudů „C“. Soustředili se především na ochranu vedlejšího objektu vodními proudy. Spadlou střešní konstrukci bylo třeba rozebrat a dohasit skrytá ohniska požáru. Hasební vodu čerpali hasiči z nadzemního hydrantu v ulici Lipová. Požár se podařilo zcela uhasit až kolem osmé hodiny ranní.
Příčina vzniku požáru je v šetření. K vyšetřování byl přizván policejní specialista z oboru elektro, který pátrá po závadách na elektroinstalaci. Zítra bude na místo požáru povolán i policejní pes, který bude na místě vyhledávat možné akceleranty hoření, jako je benzin a další hořlaviny. Podle předběžných odhadů se bude přímá škoda pohybovat kolem 6ti milionů korun. Skutečnou výši upřesní až majitelka firmy, která není momentálně na místě.
Včasným a skvěle vedeným zásahem hasičů se podařilo zabránit rozšíření ohně střešní konstrukcí na vedle stojící budovu, která slouží jako malírna skla. Pokud by došlo k požáru i v této budově, byly by škody na skleněných výrobcích, pecích i vybavení o několik milionů větší.

Tramvaj se střetla s osobním vozem
Ke střetu tramvaje s osobním vozem došlo dnes, 4. října 2007, krátce před půl jedenáctou dopoledne. Nehoda se udála v centru Liberce na ulici Hanychovská poblíž viaduktu. Na místo byli vysláni profesionální hasiči z požární stanice Liberec, kteří na místě našli řidiče osobního vozu, který byl již z vozu venku a neutrpěl žádné zranění. Auto zůstalo zaklíněno pod vozem tramvaje. K vyproštění vozu byla povolána další posilová jednotky HZS podniku České dráhy a.s. stanice Liberec.

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje

-kuw-
Sdílet