Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostravští hasiči čistili poštovní dvůr od kapalin z převržené stavební frézy, použili k tomu speciální vysavač

Téměř tři hodiny zabralo ostravským profesionálním hasičům (z HZS MSK) čistění dvora České pošty v Ostravě-Přívoze u hlavního nádraží ČD, kde se v pondělí 28. dubna 2014 dopoledne převrátila stavební fréza a vyteklo z ní odhadem 70 litrů oleje a nafty. Událost se obešla bez zranění.

Pracovníci České pošty informovali na tísňové lince hasičů v pondělí kolem půl jedenácté dopoledne, že se v jejich areálu převrhnul pracovní stroj na frézování asfaltu. Stavební dělníci mezitím postavili vratký stroj zpět na kola.

Na místo vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic v Přívoze a Zábřehu, která se specializuje na chemické havárie. Byl zde odtud mj. chemický automobil a sorbentový kontejner.

Hasiči použili k odčerpání velké „kaluže“, tvořené olejem, naftou a dešťovou vodou, speciální vysavač, napájeli ho z elektrocentrály, umístěné na vozidle ze zábřežské stanice. Naplnili jeden speciální dvousetlitrový sud a část druhého, odvezli je z místa zásahu přímo do odpadové firmy OZO.

Protože provozní kapaliny z frézy potřísnily velkou část dvora, hasiči použili na vyčištění jeho povrchu nasákavý sorbent, a to několik větších nádob ze sorbentového kontejneru, celkem zhruba 100 kilogramů materiálu. Ten po nasáknutí pečlivě smetli a také odvezli do firmy OZO k likvidaci.

Čistili i komunikaci vně areálu pošty, vedoucí od pošty k hlavnímu vlakovému nádraží.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet