Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Jičínsku vzplála hala s uskladněným senem, po domluvě s majitelem ji hasiči nechali vyhořet

Pět jednotek hasičů vyjelo v pondělí 28. dubna 2014 večer k požáru skladovací haly v obci Holín na Jičínsku. Událost byla na operační středisko Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje ohlášena ve 20:18 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Jičína, dobrovolní hasiči z Jičína, Sobotky, Valdice a Železnice celkem se sedmi cisternami.

Při příjezdu první jednotky na místo byla celá hala o rozměrech zhruba 65 krát 15 metrů v plamenech a předposlední fázi hoření. Konstrukce objektu byla ze šroubovaného železa a opláštěná hliníkovým vlnitým plechem. Hala byla plná uskladněného sena z loňského roku.

Hasiči dostali požár pod kontrolu a zabránili jeho šíření ve 20:35 hodin. Požár byl takového rozsahu a intenzity, že by hasební zásah hasičů nebyl účinný. Velitel zásahu po domluvě s majitelem proto rozhodl, že se požár nechá pod dohledem vyhořet. Hasiči se zaměřili na ochranu okolních objektů a podařilo se jim zabránit rozšíření požáru na další halu a objekt bývalé čerpací stanice družstva.

Na místě se stále střídají jednotky dobrovolných hasičů, které budou provádět dohled nad požářištěm. Hmotná škoda na skladovací hale byla předběžně vyčíslena na šest milionů korun, na uskladněném seně na jeden milion korun. Uchráněné hodnoty na ostatním majetku činí deset milionů korun.

Příčiny vzniku požáru jsou předmětem dalšího šetření. Při zásahu nebyl nikdo zraněn.

Foto: Karolína H.
por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet